URBANISME

Comencen les obres d'urbanització per a la construcció de dues grans superfícies comercials a la Seu d'Urgell

Als terrenys per sota de l'N-260, a tocar del Parc de Bombers, es previst que es construeixi el nou Hospital Comarcal de l'Alt Urgell
SUD-1 inici obres centres comercials
photo_camera Obres d'urbanització on es construiran dues grans superfícies comercials a la Seu d'Urgell / FS

Aquesta setmana han començat les obres d'urbanització dels terrenys que han d'acollir la construcció de dues grans superfícies comercials a la Seu d'Urgell. Les obres, que són executades per l'empresa Ribalta i Fills, d'Oliana, estan ubicades a la zona urbanística del SUD-1, sector les Moreres-l’Allau del Sagristà, a l'entrada est de la ciutat.

El planejament del sector SUD-1 especifica dues àrees diferenciades, separades per la carretera N-260. A la part sud, de titularitat municipal, és on el Departament de Salut proposa construir el nou hospital comarcal de l'Alt Urgell. La part nord de la zona, de titularitat privada, està reservada a dues grans superfícies comercials amb una superfície de 18.000 metres quadrats.

Llicències municipals en espera de les obres d'urbanització

L'atorgament de les llicències municipals per a la construcció de les dues gran superfícies comercials estan a l'espera de la finalització de les obres d'urbanització que han començat aquesta setmana. Les empreses que han sol·licitat la llicència són Aldi, amb una superfície comercial de 6.613 metres quadrats, i el grup Bon Preu, que té previst ocupar 11.587 metres quadrats de superfície comercial.

El passat mes de gener l'empresa ALDI REAL ESTATE S.L.U. va demanar llicència urbanística a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell per a la construcció d'un edifici comercial en el sector del pla parcial SUD-1, sector les Moreres-l’Allau del Sagristà. La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell va denegar la sol·licitud presentada per ALDI, adduint que "aquest sector no es troba desenvolupat ni consta tampoc que s’hagin iniciat les obres d’urbanització".

Unes setmanes més tard, va ser l'empresa GESDIP, SAU, la immobiliària del grup Bon Preu, la que va demanar llicència urbanística a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell per a la construcció d'un establiment comercial en el mateix sector urbanístic. La resposta del consistori va ser la mateixa: "aquest sector no es troba desenvolupat ni consta tampoc que s’hagin iniciat les obres d’urbanització".

SUD-1

 Aldi Supermercats

La cadena de supermercats Aldi té la seva pròpia societat immobiliària. Segons queda reflectit al Butlletí Oficial del Registre Mercantil (BORME), la companyia va constituir Aldi Real Estate S.L., amb la qual va començar a operar el 3 de desembre de 2020. En concret, la societat té com a objecte la compravenda i l'adquisició, per qualsevol títol, de tot tipus d'immobles, així com la promoció i la construcció dels mateixos i la cessió a tercers. Situada a la seu d'Aldi a Sant Cugat del Vallès, ha estat constituïda amb un capital de 20.000 euros. A la direcció d'aquesta societat, de la qual és soci únic Aldi Supermercats S.L., es troba com a president el mateix CEO d'Aldi a Espanya, Valentín Lumbreras. Com a consellers figuren Christian Bäbler, número dos de Lumbreras; i Martin Church, també vinculat actualment a l'equip directiu de la companyia.

Grup Bon Preu

El grup Bon Preu, amb seu central a les Masies de Voltregà (Osona), dona feina a més de 8.900 treballadors, amb una facturació de 1.625 milions d'euros. Compta amb la línia de supermercats Bonpreu, els hipermercats Esclat i les benzineres Esclatoil, la comercialitzadora d'energia elèctrica BonpreuEsclat Energia i el supermercat online BonpreuEsclat online. El seu director general és Joan Font. El Grup Bon Preu l'any 2020 disposava de 133 supermercats Bonpreu, 58 hipermercats Esclat, 55 benzineres EsclatOil i 16 punts de recollida de la compra online.

230113_Hospital_Comarcal_Alt_Urgell_1_nU1XXDr
El conseller Manel balcells mirant el plànol del futur Hospital Comarcal de l'Alt Urgell / govern.cat

Nou Hospital Comarcal de l'Alt Urgell

El conseller de Salut, Manel Balcells, va presentar el passat 13 de gener a la Seu d’Urgell, el projecte de construcció del futur Hospital Comarcal de l’Alt Urgell. El centre s’ubicarà en el sector SUD-1, al costat del Parc de Bombers, en uns terrenys cedits per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell. Balcells, que no va parlar del pressupost de l'obra, va manifestar que aquestes no començarien abans de dos anys i que es finançarien amb recursos propis del Departament de Salut, descartant la possibilitat de rebre fons europeus Next Generation, com s'havia defensat des d'un inici.