EQUIPAMENTS

Un any després d'haver-ho sol·licitat, Salut encara no ha rebut els terrenys per al nou hospital de la Seu

Els terrenys encara no figuren a nom de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i, consegüentment, la cessió formal no es pot fer efectiva. Des de fa dos mesos, la documentació es troba aturada al Registre de la Propietat.
Terrenys SUD 1 Hospital 2
photo_camera Terrenys on es preveu la construcció del futur hospital comarcal a la Seu d'Urgell / FS

Dos mesos després que el ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell hagués aprovat, per unanimitat de tots els grups municipals, la cessió d'uns terrenys a la Generalitat per a la construcció del nou hospital comarcal de l'Alt Urgell, la gerència de la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran encara no els ha rebut. Segons han explicat a VIURE ALS PIRINEUS fons de la regió sanitària pirinenca, els terrenys per al nou hospital encara no figuren a nom de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i, en conseqüència, la cessió formal no es pot fer efectiva. Des de fa dos mesos, la documentació es troba al Registre de la Propietat de la Seu d'Urgell.

Aquesta dilació en el procediment administratiu s'afegeix a l'incompliment, per part de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, dels terminis establerts pel departament de Salut a l'hora de la cessió dels terrenys per al nou hospital. Un endarreriment que pot tenir conseqüències preocupants quant al finançament de l'obra. En aquest sentit, cal recordar que Salut va establir la data de 31 de desembre de 2023 per a poder rebre finançament amb càrrec als fons europeus Next Generation.  Tan bon punt la Generalitat hagi rebut i acceptat els terrenys, es posarà en marxa la maquinària administrativa. A partir d'aquell moment, el govern català haurà de licitar la redacció del projecte tècnic i posteriorment licitar la construcció de l'edifici, com a pas previ a l'inici de les obres.

SUD-1
Plànol de la ubicació del futur hospital a la Seu d'Urgell / laseu.cat

Fa més d'un any que Salut va demanar els terrenys

L'1 d'octubre de 2021, la Generalitat va presentar a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, a través del Servei Català de la Salut, un escrit demanant la cessió d'un terreny per a construir un nou Hospital. Amb anterioritat, els responsables del CatSalut ja ho havien sol·licitat de paraula als responsables municipals. Salut va establir la data del 31 de març de 2022 com a termini límit per a la cessió dels terrenys. També va fixar la finalització de les obres del nou equipament hospitalari amb data de 31 de desembre de 2023 per a poder rebre finançament amb càrrec als fons europeus Next Generation.  

Terrenys municipals a l'Horta del Valira

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell no tenia necessitat d'iniciar el desenvolupament de la zona urbanística del SUD-1, amb el que això comporta, perquè ja disposava d'uns terrenys de titularitat municipal a la zona de l'Horta del Valira que complien amb tots els requisits i que podia oferir a la Generalitat d'un dia per l'altre, sense dilacions. L'equip de govern municipal, però, va optar per desdir-se de l'acord consensuat del PGOU de 2002 i ubicar en aquests terrenys el nou edifici de l'INEFC-Pirineus, a l'altre extrem de la ciutat i allunyat de la zona d'equipaments esportius. 

Pla obert d'uns terrenys de titularitat municipal situats a l'Horta del Valira de la Seu d'Urgell i on es veu, al fons, diversos edificis del barri de Santa Magdalena. Imatge del 10 de setembre de 2021. (Horitzontal)
Terrenys de titularitat municipal situats a l'Horta del Valira de la Seu d'Urgell i on es veu, al fons, diversos edificis del barri de Santa Magdalena / ACN

El CatSalut manté una reserva de 44,30 MEUR

El CatSalut manté una reserva de 44,30 MEUR dels fons europeus Next Generation per a la construcció del nou Hospital Comarcal de la Seu d'Urgell. Salut ja ha enllestit el pla funcional del futur equipament hospitalari que millorarà l’atenció als pacients, incrementarà el número i el tipus de proves diagnòstiques que es duen a terme actualment i alhora s’evitaran desplaçaments. El pla funcional també apunta que el centre potenciarà l’hospitalització domiciliària i integrarà els serveis de rehabilitació, la unitat sociosanitària i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).