08.12.2022 |
Viure als Pirineus

40 ANYS DELS AIGUATS DE 1982

Organitzen activitats en motiu dels 40 anys dels aiguats que van patir la Seu d’Urgell i comarca l’any 1982

Amb l’exposició ‘Alt Urgell 1982: els aiguats en la memòria col·lectiva’ i la visita guiada 'Les causes de la desaparició de Pont de Bar'

 

 

Aiguats del 82 Pont de la Palanca 2
Aiguats del 82 al Pont de la Palanca de la Seu d'Urgell /ACAU
Organitzen activitats en motiu dels 40 anys dels aiguats que van patir la Seu d’Urgell i comarca l’any 1982

Des de l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, juntament amb el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Arxiu Comarcal, s’han organitzat dues activitats per aquest cap de setmana en motiu dels 40 anys dels aiguats que van patir la Seu d’Urgell i comarca l’any 1982.

Recordem que els aiguats de la conca del Segre va provocar una inundació que va tenir lloc entre el 7 i 8 de novembre del 1982 arran de la pluja que va caure aquella nit i que va culminar amb el desbordament del riu Segre i el riu Valira.

Aiguats del 82 Pont de Bar
Aiguats del 82 al Pont de Bar

Per recordar aquests tràgics fets que van afectar a la Seu i a la comarca, s’ha muntat l’exposició ‘Alt Urgell 1982: els aiguats en la memòria col·lectiva’, ubicada al tercer pis de l’Espai Ermengol, que s’inaugurarà demà divendres 4 de novembre, amb una visita guiada a càrrec de l’historiador Carles Gascón, a les vuit del vespre.

Aquesta exposició és una mostra d’imatges de la riuada de novembre de l’any 1982 i documents d’altres inundacions com ara les dels anys 1453, 1617 i 1853, les més greus que apareixen documentades que, al llarg de la història, han patit la Seu d’Urgell i la comarca. Així, s’hi podran veure actes municipals, plànols de canalitzacions, comptes d’obres del pont i algunes fotografies de principis del segle XX, del Fons Maravilla. La mostra també inclou un vídeo documental  enregistrat l’any 2002, d’una durada de 15 minuts, que recull el testimoni de persones que van viure de prop els aiguats i les seves conseqüències. A més, s’inclouen imatges de cinema i vídeo, cedides pels seus autors, tant professionals com aficionats.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Descoberta d'una placa a les escales de l'adoberia de la Seu d'Urgell, en record del 25è aniversari dels aiguats de 1982 / RÀDIO SEU


Val a dir que ‘Alt Urgell 1982: els aiguats en la memòria col·lectiva’ és una mostra que el Consell Comarcal de l’Alt Urgell va crear l’any 2002 per commemorar el 20è aniversari dels aiguats i que ara es torna a posar a l’abast de tothom que estigui interessat a visitar-la. Es podrà visitar fins l’1 de desembre. L’entrada és gratuïta i oberta a tothom. No cal inscripció prèvia. 

aiguats
aiguats

Visita guiada a Pont de Bar

La segona activitat per commemorar els 40 anys dels aiguats és la visita guiada 'Les causes de la desaparició de Pont de Bar' que tindrà lloc dissabte 26 de novembre, a Pont de Bar, a càrrec del geòleg Albert de Gràcia.

Aquesta visita s’iniciarà a les quatre de la tarda a l’actual Pont de Bar. L’activitat és gratuïta, oberta a tots els públics i no cal fer inscripció prèvia.

Organitzen activitats en motiu dels 40 anys dels aiguats que van patir la Seu d’Urgell i comarca l’any 1982
Comentarios