Andorra defensa el seu model bancari i expulsa la família Cierco de la BPA

El Govern d'Andorra defensa aferrissadament el seu model bancari i limita al problema a la Banca Privada d'Andorra (BPA). En aquest sentit, aquest dijous ha fet un pas més respecte del procés d'intervenció de la BPA, fent cessar tot l'equip administratiu de l'entitat i alguns directius. Així ho ha fet saber el cap de Govern, Antoni Martí, en una compareixença posterior a la reunió mantinguda amb el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, per corroborar el compromís d'avançar en matèria d'associació amb la Unió Europe (UE).

banca-privada-andorra--644x362
photo_camera banca-privada-andorra--644x362

Aquest dijous l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), que col·labora amb la Unitat d'Intel·ligència Financera d'Andorra (UIFAND), notificava la suspensió de la intervenció a Banca Privada d'Andorra (BPA) per passar a cessar el Consell de l'Administració que en un principi només havia de "tutelar", així com tres dels directius de l'entitat. Això ha succeït dos dies després del motivant de la ingerència: un comunicat per part del Departament del Tresor nord-americà en què s'acusava l'entitat andorrana de blanqueig de capitals. 

Martí ha reiterat novament i així li ho ha transmés al president de la CE, "que no és un problema de solvència ni de liquidesa". També ha volgut "formalitzar" que el "problema està circumscrit, única i suposadament, en un sector de BPA", la qual, a més a més, tampoc pateix cap  "problema de solvència ni de liquidutat i, per tant, Andorra seguirà cooperant fins al final perquè aquest Govern ha optat per la transparència".

El cap de Govern en funcions ha recordat que, en el mateix comunicat en què es recomana el control de la banca acusada, empre hi ha hagut una bona relació entre les relacions de les autoritats americanes i les institucions de supervisió andorranes, i això continuarà sent així".