RECONEIXEMENTS

Amics i familiars recorden el fondista pirinenc Josep Giró amb un monòlit a Sant Joan de L'Erm

Una seixantena de persones s'han aplegat al 'Circuit Giró', a prop del Refugi de la Basseta, per recordar qui va ser una referència de l'esquí nòrdic
Homenatge Josep Giró 2
photo_camera Amics i familiars recorden el fondista pirinenc Josep Giró amb un monòlit a Sant Joan de L'Erm

Amics i familiars del fondista urgellenc Josep Giró Roca s'han retrobat a Sant Joan de L'Erm, aquest diumenge, per recordar-lo i retre-li un senzill i emotiu homenatge. Durant la celebració es va descobrir un monòlit, plantat a l'inici del 'Circuit Giró', dedicat al fondista traspassat el gener del 2019. La trobada, que va aplegar més d'una seixantena de persones, va acabar amb un dinar de germanor al mateix Refugi de la Basseta.

Josep Giró Roca esquiador 2
Una imatge de Josep Giró, pocs dies abans de la seva defunció

Pioner de l'esquí nòrdic

Josep Giró Roca, pioner de l'esquí nòrdic a Catalunya i tres vegades olímpic, va morir el 10 de gener del 2019, als 63 anys, a Sant Julià de Lòria (Andorra), on residia. Josep Giró treballava des de feia anys com a cap de pistes i monitor d’esquí nòrdic al complex lauredià de Naturlàndia.

El fondista de Santacreu va participar en tres Jocs Olímpics d’Hivern (Lake Placid 1980, Sarajevo 1984 i Calgary 1988) i en tres Campionats del Món (1982, 1985 i 1987). Va ser campió d’Espanya en quinze ocasions, en diferents distàncies, i va guanyar una vintena de Campionats de Catalunya. En el seu palmarès esportiu també figuren dos victòries absolutes a la Marxa Beret el 1981 i 1984. Després de Calgary 1988 va deixar la competició d’elit i va passar a col·laborar com a entrenador de la selecció espanyola de la Reial Federació Espanyola d’Esports d’Hivern.

Josep Giró Roca esquiador
Josep Giró, una referència per a l'esquí de fons

Una referència per a l'esquí de fons

Josep Giró Roca va néixer el 12 de novembre del 1955 a la Seu d’Urgell i es va criar al petit poble de Santacreu, a la Vall de Castellbò, a pocs quilòmetres d’una de les principals estacions de l’esquí de fons, Sant Joan de l’Erm. Als 18 anys es va calçar per primera vegada uns esquís de fons, motivat per un grup de pioners de l'esquí nòrdic: Enric Guilló, natural de Canturri, a la mateixa vall de Castellbò, i els barcelonins del Centre Excursionista de Catalunya, Carles Udina i Manolo Unzeta, entre altres. Ben aviat va ser seleccionat per la Federació Espanyola per ingressar al seu equip de promeses, des d’on va fer el salt a l’absolut per cobrir 13 temporades com a internacional. Josep Giró va ser un exemple vital d'esforç i superació i també una referència esportiva i humana per als fondistes pirinencs de l'alta competició.