Alumnes de l’Alt Urgell demostren la seva agilitat creativa en la II Trobada de Glosa Escolar

A l’acte hi han glosat prop de 60 alumnes de 6 centres de la comarca

Sense nom
photo_camera Els alumnes a la bibliotèca de la Seu.

Prop de 140 alumnes de les escoles Pau Claris de la Seu, l'Institut Aubenç d’Oliana, l'Escola Sant Miquel de Peramola, l'Escola Sant Climent de Coll de Nargó, l'Escola Miret i Sans d’Organyà i l'Escola Rosa Campà de Montferrer, han participat aquest dimecres en la II Trobada de Glosa Escolar de la comarca, que ha tingut lloc al pati de la biblioteca Sant Agustí de la Seu. L’acte ha posat de manifest la creativitat i l’agilitat mental dels estudiants a l’hora de compondre les gloses a partir de dues paraules triades a l’atzar, d’un objecte de la vida quotidiana o d’una notícia del diari.

La proposta d’introduir la glosa a les escoles va sortir del músic pirinenc Pep Lizandra, els qual va impartir un curs a mestres i professors interessats en el projecte. Els ensenyats van aplicar després a l’aula els coneixements adquirits i, de mica en mica, han incorporat la composició de gloses com una activitat per estimular la capacitat intel·lectual dels alumnes.

El mateix Pep Lizandra, acompanyat del mestre de música Albert Palau de la ZER Narieda, ha dirigit l’acte, que ha començat amb la salutació glosada de cada centre i ha continuat després amb tres proves. La primera ha consistit en la composició de gloses a partir de paraules triades a l’atzar. Els alumnes, per parelles, disposaven d’uns pocs minuts per inventar-se quatre versos i cantar-los en públic amb la tonada de les nyacres.

Més endavant, també per parelles, els participants han hagut de crear gloses prenent com a base un dels objectes que tenien a la seva disposició, com ara una pilota, una flor o un picarol. En aquest cas, la melodia era la de les Corrandes de Beget. Després, amb la música de La Perdiueta, els alumnes han hagut de compondre i cantar una estrofa a partir de la notícia de l’actuació de Maialen Chourraut al darrer Campionat d’Europa de Piragüisme. Finalment, els joves creadors de gloses s’han acomiadat amb composicions lliures a ritme de Garrotins.

La trobada ha acabat amb la dansa del Rogle i el desig de tots els participant de consolidar aquesta activitat en properes edicions.

 L’esdeveniment ha estat organitzat pel Servei Educatiu de l'Alt Urgell-Cerdanya, juntament amb l'Ajuntament de la Seu i el Consell Comarcal de l'Alt Urgell.