HISTÒRIA

Albert Villaró obre el cicle 'Parlem d'història' amb el Manual digest de les Valls Neutres d'Andorra

L’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell engega la setmana vinent una nova edició del cicle ja consolidat Parlem d’Història 

Albert Villaró 2
photo_camera Primer pla de l'escriptor i historiador Albert Villaró/Universitat d'Andorra

L’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell engega aquest dimecres 8 de maig una nova edició del cicle ja consolidat Parlem d’Història, que s’anirà desenvolupant durant cinc dies del mes de maig i dos dies del mes de juny. El cicle es compon enguany de 4 xerrades, 1 activitat familiar i 2 visites guiades  

La primera sessió del Parlem d’Història tindrà lloc el pròxim dimecres 8 de maig amb la xerrada que porta per títol Anton Fiter i Rossell i el Manual digest de les Valls Neutres d'Andorra, a càrrec d'Albert Villaró. Tot just aquest any, en motiu del 600 aniversari del Consell de la Terra d'Andorra, Albert Villaró ha preparat una nova edició d'aquest text, el principal referent de la història institucional del Principat. 

El dimecres 15 maig serà el torn de Pau Chica que oferirà la comunicació Alturgellencs als camps nazis, resultat d'un treball encarregat per l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, en el qual s'identifiquen per primera vegada les persones de la comarca que van ser internades als camps nazis durant la Segona Guerra Mundial, així com les seves circumstàncies personals, vinculacions polítiques i situacions que van viure durant la seva captura, estada i mort o alliberament als camps. 

El dissabte 18 maig, en motiu del Dia Internacional dels Museus, el cicle continuarà amb una activitat familiar titulada Descobrim el Museu de la Ciutat, a càrrec de Pilar Aláez, durant la qual els infants descobriran l'Espai Ermengol, les seves obres més singulars i els principals continguts del museu. 

El dimecres 22 de maig Lluís Obiols oferirà la xerrada Jeroni Grau i el seu "manual d'instruccions per governar la Seu de l'any 1570, un treball que ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell, en el qual es presentarà l'edició d'un text fonamental per al coneixement de la institució municipal en època moderna. 

El dimecres 29 de maig el cicle continuarà amb la xerrada Seduïdes i abandonades. Les falses promeses de matrimoni a l'Alt Urgell al segle XVII, a càrrec de Carmen Xam-mar Alonso, durant la qual s'exposaran diferents casos d'enganys interessats a les noies del segle XVII conservats a la documentació judicial i coneguts a partir d'interrogatoris a testimonis i declaracions de víctimes i acusats. 

El cicle finalitzarà amb dues sortides guiades. La primera se celebrarà el dimecres 5 de juny, amb el títolBisbes i vescomtes. Caminant de la Seu a Ciutat, que sortirà de l'Espai Ermengol i arribarà a Castellciutat, guiada per diferents membres de l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell. La segona, el diumenge 9 de juny, s'anomena La Seu medieval amb vista de nen, i consistirà en un recorregut pel centre històric de la ciutat guiat per diferents nens i nenes de la Seu. 

Totes les activitats se celebren a les vuit de la tarda a l'Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, excepte les dues activitats infantils, que se celebraran a les cinc de la tarda (el dia 18 de maig) i a les dotze del migdia (el dia 9 de juny).