INFRAESTRUCTURES

Alarma entre els veïns de l'Alt Urgell pel despreniment d'una roca de grans dimensions als Tresponts

Una roca de grans dimensions ha caigut aquesta matinada a la C-14, just on s'estan duent a terme els treballs de condicionament
Roca als Tresponts
photo_camera La roca que ha caigut als Tresponts, fotografiada aquest matí

Una roca de grans dimensions ha caigut a dos quarts d'una de la matinada a la C-14, just on s'estan duent a terme els treballs de condicionament de la carretera, en el tram entre Organyà i el túnel de Montant de Tost. El despreniment d'aquesta roca ha provocat altre cop l'alarma entre els veïns i veïnes de l'Alt Urgell. especialment de Coll de Nargó i Organyà, que durant anys han reclamat la construcció del Túnel de Tresponts i que ara s'està executant la seva construcció.

Roca

Precisament aquesta actuació obliga, des d'aquesta setmana, a fer restriccions de trànsit a l'altura del túnel de Tresponts, situat cap al quilòmetre 164 de la via. L'afectació s'allargarà durant un període aproximat de dos mesos i té com a objectiu eixamplar el túnel antic, a la part més propera al nucli d'Organyà. Es preveu que en les primeres quatre setmanes s'hagi de circular, de dilluns a divendres, en pas alternatiu per la carretera antiga situada al costat de la galeria. Mentre, els caps de setmana i festius, els vehicles en direcció a Oliana podran passar per l'interior del túnel. Posteriorment, entre setmana es donarà pas alternatiu per dins la galeria de les 8 h a les 20 h i durant la resta d'hores i dies el túnel estarà obert en els dos sentits de la marxa.

Incidents greus

La C-14, que pertany a la Generalitat de Catalunya, és una de les carreteres més transitades del Pirineu, és l'eix viari que uneix Lleida amb la Seu d'Urgell i Andorra. Cada dia hi circulen milers de vehicles i els seus conductors estan exposats al risc que, quan passen per la zona del congost dels Tresponts, els caigui una pedra al damunt del vehicle o a l'asfalt, amb les conseqüències que això pot tenir. En els darrers anys s'han produït incidents greus en aquesta zona per culpa dels despreniments de roques que es produeixen sobretot quan fa vent i pluja.