L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha decidit no obrir la Fira de Sant Ermengol fins aquest dissabte, enlloc de divendres a la tarda com estava programat. A més, també s'ha anul·lat la inauguració oficial del certamen, la qual havia d'anar a càrrec del president de la Generalitat, Quim Torra, i s'havia de dur a terme dissabte. El consistori de la capital alturgellenca ho ha acordat amb els formatgers i altres professionals que participen a l'esdeveniment, tenint en compte el "moment excepcional que viu el país" com a conseqüència de la sentència de l'1-O i la vaga general convocada per part dels sindicats Intersindical-CSC i AIC.
El retard en l'obertura de la Fira de Sant Ermengol també comporta l'anul·lació de totes les activitats paral·leles de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu que estaven programades per divendres a la tarda a l’Aula de Tast i a l’Espai Territori i Tu de la Diputació de Lleida. L'organització té previst posar-se en contacte amb es persones que hagin adquirit els tiquets del tast de formatges de divendres, per tal de retornar-los els diners. A més, tampoc obrirà portes la Fira d’Entitats, Associacions i Comerç.
El certamen, que obrirà portes dissabte a les deu del matí, acollirà en la seva primera jornada el lliurament del Premi Amic del Formatge. Enguany recaurà en el mestre formatger Salvador Maura, un dels impulsors de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que enguany arriba a la seva 25a edició. L'acte tindrà lloc just a l'inici del lliurament dels premis del Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, a dos quarts de dues del migdia.
Maura, que es mostra molt satisfet pel reconeixement, explica que la idea de muntar la fira va néixer en un moment en què "les directives europees animaven a diversificar les rendes agràries amb la transformació de la matèria primera que els pagesos produïen". En aquest sentit, destaca que tot i que el certamen ha crescut, va tenir una molt bona acollida des del primer moment. Per aquest motiu, creu que s'ha de mantenir i que cal promoure més l'ús del producte dins el sector de la restauració, fomentant que el formatge pugui ser un ingredient més d'un plat.
Degustacions per a celíacs
Una de les novetats en el sector del formatge de la mil·lenària Fira de Sant Ermengol està en què, per primer cop, s'ha programat una degustació apta per a celíacs. La tinent d'alcalde de Promoció Econòmica de la Seu d'Urgell, Mireia Font, ha explicat que tot i que la majoria de formatges artesans no porten gluten, aquest producte barrejat amb pa sí que impedia que provar-lo a les persones que en són intolerants, motiu pel qual s'ha optat per incloure un tast específic per elles.
Pel que fa a les categories en les quals els formatges poden competir al concurs, aquestes s'augmentaran de les dotze d'edicions anteriors fins a les setze. A més, el formatge convidat serà de tipus blau, elaborat per la formatgeria gallega Airas Moniz. Font ha explicat que un dels objectiu del certamen de cara al futur és el d'aconseguir mantenir el nombre de participants, que actualment es situa en 48 formatgeries, tot intentant que les que provenen de França tinguin més pes.