La Seu d'Urgell

3.000 racions de calderada

La Confraria de Sant Antoni Abat de la Seu d’Urgell celebrarà aquest pròxim dimecres 17 de gener la festivitat del seu patró amb el repartiment de més de 3.000 racions de la tradicional escudella d’aquesta diada. En aquesta menja típicament d'hivern es fan servir uns 800 quilos de verdures, llegums, carn de porc i de vedella.

Calderada Sant Antoni 2017 120
photo_camera La calderada Sant Antoni del 2017

El programa d’actes de la festivitat de Sant Antoni Abat s’iniciarà demà dimarts, 16 de gener, a dos quarts de deu del vespre, amb la presentació a les autoritats de la ciutat per part de la junta de la confraria del nou banderer, que en aquesta edició ha recaigut en Joan Alrich Castell. Serà, el ‘banderer sortint’, Jordi Fanés Solans, qui li atorgarà el pendó d’aquesta entitat, i es nomenarà com a banderer proposat per l’any que ve Ramon Dolcet Duran.

Festivitat de Sant Antoni

Dimecres, 17 de gener, festivitat de Sant Antoni Abat, se celebrarà a les 12 del migdia, la missa solemne a la catedral de Santa Maria d’Urgell, on s’oficiarà la tradicional benedicció i repartiment del ‘Panet de Sant Antoni’. A l’una del migdia, es beneiran els animals davant la Catedral i seguidament es realitzarà la passejada pels carrers del centre històric de la Seu fins arribar al passeig Joan Brudieu. Allà es faran els tradicionals ‘Tres Tombs’, així com la popular ‘Pujada al Pal’.

Finalment, es portarà a terme la benedicció de la calderada de Sant Antoni que s’elabora al bell mig del passeig Joan Brudieu i on els mateixos confrares de Sant Antoni repartiran a tots els urgellencs i urgellenques congregats en aquest dia per a poder provar aquest plat típic d’hivern.

Coincidint amb aquesta festivitat tan entranyable, l’alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, en la seva salutació dins del programa de mà que edita per a l'ocasió la Confraria de Sant Antoni, manifesta la importància d’aquesta celebració: “Sant Antoni suposa una de les celebracions més especials de l’hivern urgellenc”. Batalla assenyala que es tracta “d’una cita ciutadana que cal agrair als pagesos, ramaders i xarcuters de la Seu d’Urgell i la comarca, que l’organitzen amb tota la il·lusió perquè urgellencs i visitants la gaudim”.

Per la seva part, els membres de la Confraria de Sant Antoni de la Seu d'Urgell agraeixen a tots els col·laboradors i patrocinadors que fan que la Festivitat de Sant Antoni es pugui celebrar any rere any. Els confrares expliquen que per tal que la majoria de veïns gaudeixin d’aquesta diada, els pagesos, carnissers i cansaladers els animen a participar de les activitats, i a degustar l’escudella que des de primera hora del matí preparen per a tots els urgellencs, veïns i gent que estigui de pas i s’apropin fins als passeig de la Seu.

Cal recordar que la mateixa confraria posa a disposició de tothom que ho vulgui plats per a poder tastar l’escudella al mateix passeig Joan Brudieu, espai on s’elabora aquest plat típic de Sant Antoni.