Opinió

La práctica esportiva: saludable, però també té les seves contraindicacions

La importància dels reconeixements mèdics d’aptitud esportiva.

La funció principal de la medicina de l’esport i dels metges de l’esport és la cura de la salut de l’esportista, no només des del punt de vista del tractament, sinó també de la prevenció.

Per aquest motiu es realitzen justament els reconeixements mèdics per a l’aptitud esportiva, destinats a descobrir malalties o alteracions que puguin afectar a la salut, tant aquelles situacions que puguin desencadenar incidents mortals fins les que, sense posar en risc la vida, puguin afectar la salut o el rendiment de l’esportista.

La funció principal de la medicina de l’esport i dels metges de l’esport és la cura de la salut de l’esportista, no només des del punt de vista del tractament, sinó també de la prevenció.

Les contraindicacions que més es coneixen per a la pràctica esportiva son les d'origen cardiovascular, però a banda d’aquestes, també existeixen contraindicacions que impliquen a la resta d’aparells i sistemes de l’organisme.

La contraindicació per a la pràctica esportiva l’ha de realitzar un metge que tingui els coneixements, la experiència i la responsabilitat adequades per a fer-ho.

Hi ha riscos inherents a l’esport difícils d’evitar, com els que es deriven dels accidents o de les sobrecàrregues de treball. Tanmateix, és possible prevenir molts casos de mort sobtada o els problemes que són conseqüència de patologies o malalties de l’esportista. Per tant, els reconeixements mèdics serveixen per a prevenir tots aquests riscos.

La contraindicació per a la pràctica esportiva l’ha de realitzar un metge que tingui els coneixements, la experiència i la responsabilitat adequades per a fer-ho. És evident que el professional que compta amb totes aquestes característiques és un metge especialista en Medicina de l’Esport i no cap altre. D’aquí també la importància de que sigui un metge de l’esport qui realitza la firma dels certificats mèdics d’aptitud esportiva i no cap altre especialista.

No és tot blanc o negre. No sempre el resultat d’una revisió mèdica per aptitud esportiva ha de ser apte o no apte. També existeixen els aptes però amb limitacions

No és tot blanc o negre. No sempre el resultat d’una revisió mèdica per aptitud esportiva ha de ser apte o no apte. També existeixen els aptes però amb limitacions, per exemple pots ser apte per a esports de baixa intensitat o baixa exigència cardiovascular però no apte per a esports d’alta intensitat o exigència cardiovascular. 

Si parlem per aparells, les contraindicacions poden ser cardiovasculars, referents a l’aparell respiratori, contraindicacions en malalties nutricionals o endocrines, malalties infeccioses, malalties nefrourològiques, també malalties oftalmològiques, de l’aparell digestiu i de l’aparell locomotor, malalties neurològiques o psiquiàtriques, i fins i tot malalties dermatològiques o hematològiques. Per tant, no hi ha cap aparell o sistema del cos humà que estigui excepent de ser susceptible a ser part d’una contraindicació mèdica d’aptitud esportiva, ja sigui absoluta o relativa, i permanent o temporal (entenent-se temporal com aquella que només serà contraindicació mentre duri l’afecció mèdica).

Cal recalcar la importància de les revisions mèdiques i les proves d’esforç en els esportistes, i que aquestes siguin completes, explorant tots els aparells del cos humà i realitzades per un professional de la medicina esportiva.

En resum, recalcar la importància de les revisions mèdiques i les proves d’esforç en els esportistes, i que aquestes siguin completes, explorant tots els aparells del cos humà i realitzades per un professional de la medicina esportiva. Només així podem acabar amb l’intrusisme professional que hi ha al voltant dels certificats mèdics i assegurar la salut i rendiment dels nostres esportistes.

Dra. Lidia Puyals Boix

Metge general. Màster en medicina de l’esport.

Fundadora de Endurancelab La Seu. Centre de medicina esportiva. 

Col. Num. 2505315.