EMERGÈNCIES

Els Pompièrs d'Aran incorporen un sistema pioner per localitzar desapareguts a la muntanya

La Val d'Aran és el primer territori que compta amb aquest radar de tot l'Estat i dels Pirineus
Pompièrs d'Aran 1
photo_camera L'aparell Recco que han incorporat els Pompièrs d'Aran / Marta Lluvich

Els Pompièrs d'Aran han incorporat un sistema Recco per localitzar desapareguts a la muntanya. És un mecanisme pioner a Espanya i els Pirineus andorrans i francesos. L'aparell consta de dues parts: el radar detector que tenen els grups de rescat; i, per altra banda, els reflectors passius que no emeten senyal i estan incorporats en alguns anoracs, pantalons, cascos i fins i tot botes de muntanya. Quan el detector rep un nou senyal, sona un to que facilita la localització de la víctima. Juan Miguel Riu, responsable del grup de rescat de muntanya, ha explicat que el detector estarà incorporat a l'helicòpter i facilitarà la recerca. Els Pompièrs d'Aran oferiran aquesta eina a equips de rescats de d'altres territoris en cas de necessitar-lo.

Pompièrs d'Aran 2
Jornada de formació del sistema Recco que els Pompièrs d'Aran han incorporat a l'helicòpter / Marta Lluvich

Els Pompièrs d'Aran i molts altres equips de recerca ja compten amb aquest sistema de localització de persones a la muntanya, però la novetat d'aquest és que és molt més potent i va incorporat a un helicòpter. El responsable de rescats de muntanya dels Pompièrs d'Aran ha explicat que aquesta nova incorporació els permet fer una recerca en un terreny molt més ampli amb un molt menys temps.

Riu ha dit que aquest sistema serveix tant per buscar gent perduda a la muntanya a l'estiu com gent atrapada per una allau a l'hivern i ha destacat que es tracta "d'una altra eina amb una tecnologia nova" que facilitarà "molt la feina" als equips de rescat. Els Pompièrs d'Aran ja comptaven amb aquest sistema, però en format molt petit. Aquest sistema és compatible amb altres sistemes de detecció com els sistemes d'ARVA.

Pompièrs d'Aran 3
Jornada de formació del sistema Recco que els Pompièrs d'Aran han incorporat a l'helicòpter / Marta Lluvich

El Recco no requereix cap formació per al seu ús com a esquiador o excursionista, ni tampoc cap gran inversió, ja que són els fabricants de material de roba els que el col·loquen a les seves peces. Cada cop són més les marques que incorporen aquestes plaques a la roba. Es tracten de plaques molt petites que es poden adquirir per separat i un mateix col·locar-ho a la motxilla, el casc o a qualsevol peça de vestir. Aquest sistema no requereix bateria ni manteniment per l'usuari.

L'helicòpter incorpora el Recco i durant el rastreig el porta penjat fora de l'aparell esperant el senyal dels reflectors passius.

Més a Val d'Aran