Després de la bona acollida que van tenir els dos primers vídeos amb consells sobre com afrontar el confinament, amb més d'un miler de visualitzacions entre tots dos, el psicòleg urgellenc Miquel Alet ha elaborat una tercera càpsula per a VIURE ALS PIRINEUS.
En aquesta ocasió, Alet se centra en resoldre dubtes sobre com el COVID-19 ha afectat als més petits i als adolescents, i sobretot com hem d'encarar el desconfinament davant les circumstàncies que afecten de diferent manera a cada persona. Així doncs, el psicòleg ofereix un seguit de consells per als pares i mares davant les reaccions tan humanes que els mes petits de casa experimenten aquests dies.
Informació complementària
Les famílies alturgellenques reben recursos de manera virtual per prevenir i conscienciar sobre el ciberassetjament en temps de confinament. El Pla Comarcal contra l’Assetjament en edat escolar de l’Alt Urgell fa arribar de manera virtual a les famílies alturgellenques un seguit de recursos per prevenir el ciberassetjament o ciberbullying durant el confinament, situació excepcional a causa de la pandèmia de la COVID-19 que es fa més necessari que mai l’accés a les tecnologies i dispositius mòbils.
Concretament es tracta d’un fulletó informatiu global de presentació del Pla i una infografia que es poden trobar als webs i xarxes socials institucionals de la Seu i comarca, i que properament també es podran trobar als dels centres educatius.
En la infografia s’explica de manera clara i entenedora diferents consells per evitar el ciberassetjament:
• Per les famílies: acompanyar als nens i nenes en les tasques escolars amb les noves tecnologies; seguir les recomanacions d’edat dels experts; supervisar els espais on fan ús d’aquestes noves tecnologies, entre d’altres.
• Coses que no s’han de permetre: rumors falsos, amenaces, insults, etc.
• Intimitat i dades: com evitar perills.
• Bons usos: tant si es fan servir com a eina escolar com per comunicar-se entre amics i amigues.
• Límits: regular l’ús dels dispositius electrònics i mòbils.
• Suport i acompanyament: ser-hi presents; apel·lar a la confiança i promoure a fer saber de possibles casos de ciberassetjament.
Ciberassetjament o ciberbullying
Un dels àmbits que es treballa des del Pla comarcal contra l’assetjament en edat escolar a l’Alt Urgell és precisament el ciberassetjament. El ciberassetjament o ciberbullying és una forma d’assetjament il·limitada en el temps i l’espai, que juga, molts cops, amb l’anonimat i en la que l’agressor no calcula l’abast del mal i del que està fent, fet que el fa molt perillós i nociu per a les víctimes quan a impacte psicològic i personal.
És per això que en aquests dies de confinament cal estar molt atents a aquesta situació. Al respecte, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha fet esment de la importància d’estar alerta respecte al tema de l’ús de les tecnologies i dels possibles casos de ciberassetjament. La necessitat que tenim aquests dies de les tecnologies per comunicar-nos, treballar, fer la feina escolar, jugar…, pot fer augmentar aquesta mala forma de relacionar-nos entre nosaltres, i en especial, entre els i les menors.
Des del Pla Estratègic en contra l’assetjament en edat escolar de l’Alt Urgell es proposa a les famílies que ajudin a difondre la importància d’unes relacions sanes, tant presencialment com virtualment, a través de les seves xarxes petits textos o frases de conscienciació social amb el hastag #StopViolènciaViral, que va promoure Save The Children, i amb #ProuViolènciaEscolar
Altres recursos:
• Internet Segura (https://internetsegura.cat/),
• Common Sense Media (https://www.commonsensemedia.
• Adolescents.Cat (https://adolescents.
A més a més, el Pla promourà des dels centres educatius i altres serveis relacionats a infància i adolescència algunes accions preventives i de conscienciació respecte al tema, per fer arribar a totes les famílies per treballar-les en col·laboració. Entre elles destaquen: el visionat de vídeos educatius i videoclips musicals, la redacció de lemes en contra de l’assetjament i el ciberassetjament, la lectura de contes i llibres il·lustrats, la lectura d’articles per famílies, o la creació de productes artístics i creatius com a campanya en contra de les males relacions en l’edat escolar.
Altres recomanacions a les famílies
Com a recomanacions per a les famílies, FAROS, l’Observatori de la salut de la infància i l’adolescència de l’Hospital Sant Joan de Déu, ens apropa al tema del ciberassetjament al següent article i a altres de relacionats, tot detallant algunes recomanacions i formes d’actuar per prevenir o ajudar. Es recomana a les famílies donar un cop d’ull a la infografia adjunta que resumeix els principis generals per ajudar en la prevenció del ciberassetjament.
1 de cada 3 alumnes pateixen ciberassetjament
Segons una enquesta publicada el 2019 per UNICEF i el representant especial del Secretari General de les Nacions Unides sobre violència contra la infància, 1 de cada 3 alumnes diuen haver patit assetjament o violència física en els darrers mesos, així com també 1 de cada 3 parlen d’assetjament a través de les tecnologies o ciberassetjament.
D’altra banda, des del passat mes de novembre, la UNESCO, va subscriure el nou Dia Internacional contra la violència i l’assetjament a l’escola, que inclou el ciberassetjament, i que se celebrarà el primer dijous de novembre de cada any. El focus d’atenció de la celebració es basa en la promoció del respecte als drets dels alumnes com a infants i adolescents, i la tolerància zero a tot tipus de violència, englobant així totes les formes d’assetjament o bullying.
Més informació:
1r vídeo. El psicòleg Miquel Alet ens explica com afrontar ecomocionalment el confinament.
2on vídeo. El psicòleg Miquel Alet ens dona eines per afrontar la por i la incertesa davant el coronavirus