Viatges i Escapades: Bari

Capital de la regió d’Apulia, la ciutat de Bari està situada al sud-est d’Itàlia, a la riba del mar Adriàtic. Bari és un clar exemple de l’encreuament de cultures. El seu casc antic està envoltat per una imponent muralla.

 

Vieux Port de Bari
photo_camera Imatge del port de Bari

Superfície

116,20 km2

Situació

Capital de la regió d’Apulia, la ciutat de Bari està situada al sud-est d’Itàlia, a la riba del mar Adriàtic.

Geografia

Important port turístic i comercial, Bari està envoltat per un paisatge singular, la planura de Murge, una zona característica per la seva aridesa.

Població

Més de 300.000 habitants

Clima

Per la seva situació a a la riba de la mar Adriàtica i la proximitat amb el Mediterrani, el clima de Bari és sec a l’estiu i suau al hivern.

A Bari i a la zona de la Puglia en general, les pluges són força escasses; de fet, es tracta de la regió italiana amb l’índex més baix de pluviositat. És al hivern fonamentalment quan es produeixen algunes pluges

Gastronomia

Són típics de la gastronomia de Bari els peixos i mariscs.

La pasta, en forma d’orecchi-ette, cavatelli i fricelli, són sovint d’elaboració artesana.

L’oli d’oliva extra verge, amb denominació d’origen, és de gran qualitat. 

Important centre turístic i comercial del sud d’Itàlia, Bari és un clar exemple de l’encreuament de cultures. El casc antic de Bari està envoltat per una imponent muralla.

Configuren aquesta zona de la ciutat tot un seguit d’estrets carrerons que ens transporten a altres èpoques.

A dins del perímetre de la muralla trobem el majestuós castell, amb l’ampli pati, que avui dia acull diverses activitats. El castell va ser construït al segle XIII per Frederic II.

També l’església de Sant Nicolau, clar exemple del singular romànic de la regió. Construïda entre els segles XI i XII, es tracta d’un edifici de gran bellesa exterior i amb un interior esplèndid, amb obres d’art i la tomba del patró de Bari, San Nicola. 

D’exemples arquitectònics religiosos de Bari, al casc antic, també cal esmentar la Catedral, amb l’alta torre del campanar. En aquest cas, és una construcció bizantina del segle XII, amb diverses modificacions posteriors.

Però el que més atrau d’aquest barri antic són els típics carrerons empedrats i amb un monument carismàtic i molt representatiu de la ciutat, com és l’Arc Baix, també anomenat l’Arc dels enamorats.

El límit entre el barri antic i el nou el posa l’avinguda Vittorio Emmanuele.Un dels principals carrers comercials és Corso Cavour.

En aquest vial hi ha el Teatro Petruzzeli, on s’han representat algunes de les més importants òperes. A causa d’un important incendi, va haver de ser restaurat fa uns anys.

El passeig marítim, que discorre al llarg de la platja coneguda com a Pane e Pomodoro (pa amb tomàquet) és molt bonic i la platja de sorra és l’única de la ciutat. La resta són cales pedregoses de gran bellesa.

Alguns dels punts animats de la ciutat són la Piazza del Ferraresa i la Piazza Mercantile. També el Corso Vittorio, la Via Abate Giacinto o la Via Nicolo Putignani.