ESTACIONS D'ESQUÍ

Vall de Núria i Vallter, Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

Aplicació Vall de Núria_positiu_comarques         Aplicació Vallter2000_positiu_comarques
Núria Oriol Molas
photo_camera Vista de la Vall de Núria/Oriol Molas

Vallter 2000 comparteix amb Vall de Núria la ubicació a la comarca del Ripollès, per tant, també és la porta d’entrada al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser i contribueix clarament a la divulgació i al coneixement d’aquest espai natural, així com a la divulgació del paisatge i de la cultura del Pirineu.

El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser es caracteritza per ser un territori amb una gran diversitat paisatgística, una notable complexitat orogràfica, una important extensió i una gran amplitud altitudinal. Característiques que fan possible una rica geologia, amb una àmplia varietat d’ecosistemes.

Declarat el 2015, el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i de Freser està format per l’Espai d’Interès Natural (PEIN) del mateix nom i és, alhora, Zona d’Especial Conservació (ZEC) i d’especial Protecció per a les Aus (ZEPA). El Parc també comparteix espai amb la Reserva Nacional de Caça del Freser-Setcases i limita, al nord, amb el Parc natural regional dels Pirineus catalans situat a França. Aquest territori té cims que assoleixen pràcticament els 3.000 metres: Puigmal 2910 m, Bastiments 2881 m. És un espai natural singular, darrer exemple típic de l’alta muntanya pirinenca.

Les estacions de Vall de Núria i Vallter 2000 es presenten com un paratge únic que brinda la possibilitat de dur a terme tota mena d’activitats d’alta muntanya amb contacte amb la natura més pura. Com totes les estacions gestionades per FGC, Vall de Núria i Vallter 2000, aposten per la dinamització del territori i per la promoció dels valors associats a les estacions de muntanya, com són la biodiversitat, el paisatge, la natura, l’esport, la salut i el lleure en família.

Vall de Núria, un paratge excepcional

L’estació es caracteritza per la pau i tranquil·litat que s’hi respira. Ubicada al Pirineu Oriental, a 2.000 m d’altitud, només és accessible amb el Tren del Cremallera, des de Ribes de Freser, transport en què els usuaris viuen tot un món de sensacions des del primer moment. 

Nens Núria Oriol Molas

(Estació de Núria. Foto: Oriol Molas)

Viatjant amb aquest tren gaudeixen de la bellesa i l'espectacularitat del paisatge que envolta la vall. Amb un caràcter singular, el tren cremallera recorre 12,5 km i supera un desnivell de més de 1.000 metres.

Núria Santuari Oriol Molas

(Estació de Núria. Foto: Oriol Molas)

Vallter 2000, Natura i Patrimoni

Vallter 2000, situada al circ d’origen glacial de Morens-Ull de Ter i a 2.000 metres d’altitud sobre la vall del riu Ter, és acollidora i familiar. Inaugurada la temporada 1974-75 com a centre d’activitats d’esquí i muntanya. Amb una cota màxima de 2.535 metres i una mínima de 1.959 metres, compta amb un total de 18.735 quilòmetres esquiables, repartits en 13 pistes d’esquí alpí.

TRINEUS

Des de l’estiu de 2016 és dins del Parc Natural de les capçaleres del Ter i del Freser. Els usuaris hi poden fer tota mena d’activitats esportives a la neu, com esquí alpí, snowboard, freeride, activitats de muntanya, també sortides amb raquetes o sortides amb esquí de muntanya, i activitats lúdiques on els més menuts podran jugar o iniciar-se a l’esquí en el Mini club l’Esquirol o gaudir dels descensos en trineu al Parc Lúdic.

Vallter 2

Accions per cuidar, preservar i millorar l’entorn

Actualment Vallter 2000 està posant en marxa un seguit d’accions per a la preservació, conservació, millora i respecte cap al medi ambient i el patrimoni. Concretament, vers el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser està centrant els seus esforços en:

•  Parc Natural: S’han establert acords amb el Parc Natural  de les Capçaleres del Ter i el Freser, per afavorir la millora de l’entorn natural, preservar-lo i fer-lo més sostenible.

•  Especies autòctones: A Vallter 2000 s’ha dut a terme  protocols per protegir una de les espècies autòctones en perill com és la flor de l’esperó pirinenc “delphinium montanum”.

• A l’estiu: Vallter exposa a l’interior de l’edifici de l’estació, informació genèrica del parc natural, amb mapes i material cedit pel mateix PNCTF.

Vall de Núria, per la seva banda, té previst engegar les següents accions: construcció d’un observatori d’aus; instal·lació d’una exposició temporal sobre el Parc Natural a les instal·lacions de l’estació de Vall de Núria; i col·locació de senyalització en els punts de sortida i d’entrada del domini de Vall de Núria sobre codi de bones pràctiques.

FGC logo