19.05.2022 |
Viure als Pirineus

SOCIETAT

El nòrdic dóna la temporada per salvada gràcies al Glòria

El temporal Glòria, que va creuar Catalunya la setmana passada, va deixar al seu pas diverses víctimes mortals i nombroses destrosses. L’únic aspecte positiu del temporal va ser l’increment de les reserves d’aigua i la gran quantitat de neu que va deixar al Pirineu. Una neu que ha beneficiat a totes les estacions d’esquí i que ha permès a les de nòrdic (que depenen gairebé del tot de la neu natural, ja que en produeixen molt poca) garantir el que queda de temporada.

Nordic1

El nòrdic dóna la temporada per salvada gràcies al Glòria

Abans del pas d’aquesta borrasca, la situació a les estacions de nòrdic de l’Alt Pirineu era crítica. Així, per Nadal només quatre de les set van poder obrir: Lles, Aransa, Tuixent i Tavascan, mentre que la resta van intentar subsistir amb l’obertura dels restaurants i amb l’activitat que genera la gent que fa raquetes. La borrasca, però, va permetre acumular més d’un metre de neu nova a les parts mitjanes i altes de totes set. I és que, tot i venir de llevant, la nevada va acabar afectant a tot el Pirineu i, per tant, tots els dominis se’n van beneficiar. 

Tal com explica la gerent de Tot Nòrdic, Imma Obiols, el primer cap de setmana després de la borrasca les estacions ja van començar-ne a notar els beneficis: “en conjunt, van acollir a 3.500 esquiadors de fons i raquetistes, als quals s’hi van sumar molts més visitants, que van pujar a veure la neu, a jugar amb els trineus o a dinar als restaurants”.

En aquest sentit, Obiols celebra que “la gent no va tenir por per si les carreteres encara no estaven netes del tot i va decidir pujar a les estacions, fent que el cap de setmana fos molt bo per a tots els dominis”.

“El Glòria ha estat fantàstic per a les estacions” 

Justament, una de les estacions que ha pogut obrir gràcies al Glòria ha estat Guils Fontanera, a Cerdanya. El seu director, Josep Martínez, destaca que les setmanes abans “tot estava molt precari, teníem el restaurant obert i pujava algú a fer raquetes, però no teníem neu per fer cap circuit”. El Glòria, afegeix, “ha estat fantàstic per a les estacions, ja que ens ha permès obrir amb uns gruixos i una qualitat de neu molt bons i, si tot va bé, ens permetrà seguir oberts fins a final de temporada”.

Una afirmació que comparteix el director de Tuixent-la Vansa, Albert Nadal, que remarca que “encara que pugin les temperatures, a la part alta de l’estació hi ha molta neu i difícilment se’ns fondrà abans de Setmana Santa”. 

Nadal afegeix que “tot i que abans d’aquest temporal a la part alta hi teníem neu i anàvem fent com podíem, calia que la gent pugés a peu fins al primer o el segon nivell del tallafoc, que és on començava la part esquiable”. El Glòria, doncs, “ens ha salvat la part baixa i ens ha permès agilitzar l’esquí escolar, ja que ara ja el poden començar des de la mateixa base de l’estació”. 

Tot plegat permetrà que l’economia de la vall de la Vansa es reactivi una mica, ja que “l’escola d’esquí ja funciona al 100% i dóna feina a diversos monitors de la zona, i els restaurants i els allotjaments també han començat a treballar més...”. Tot i els inconvenients inicials, el Glòria farà que durant aquests mesos d’hivern les valls i els pobles propers a aquestes estacions d’esquí respirin una mica més alleugerides.

El nòrdic dóna la temporada per salvada gràcies al Glòria
Comentarios