El director general de Polítiques de Muntanya, Albert Alins, i el director de l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Pere Porta, han presentat avui la segona edició dels festivals de senderisme dels Pirineus, que tindran lloc durant els mesos de maig, juny i juliol a la Vall de Siarb, la Cerdanya, Àreu-Pica d’Estats, Alinyà, Vall de Boí i Vall Fosca. A la presentació, que s’ha fet a La Pedrera de Barcelona, també hi ha assistit el director de l’Àrea Territorial i Medi Ambient de la Fundació Catalunya La Pedrera, Miquel Rafa, i el director de màrqueting de l’Agència Catalana de Turisme.
Els festivals de senderisme són uns esdeveniments molt consolidats a països com el Regne Unit, amb l’Scottish Borders Walking Festival, o Suïssa, on se celebra el Villars Rando Festival. Els walking festivals, com es coneixen, són certàmens d’entre tres i cinc dies de durada. Ofereixen a un públic ampli un programa de rutes guiades a peu, amb preus molt inferiors als habituals, per conèixer un determinat territori.
El director de l’IDAPA, Pere Porta, ha explicat que “el senderisme és l’eix central de tots els festivals”, que “programen passejades amb guies locals, amb un preu, per donar valor a l’activitat”. Els certàmens “incorporen altres activitats, com ara gastronomia, fires o dansa, per difondre el territori”, ha enumerat.
Aquestes activitats complementàries també poden ser degustacions de productes locals, concerts a l’aire lliure, fires agroalimentàries o visites a museus i altres equipaments culturals. En tots els casos, el programa d’activitats està descentralitzat, per afavorir el coneixement del territori escollit.
En el cas de Catalunya, l’IDAPA va impulsar el 2016 la primera edició dels festivals de senderisme dels Pirineus, on van participar unes 600 persones. Tot i que cada festival té la seva idiosincràsia, tots tenen el senderisme com a eix central, combinant rutes senzilles amb altres més exigents. Enguany, s’han incorporat el festival de la muntanya d’Alinyà i el de la Vall de Siarb i “ja tenim projectes nous per a l’any vinent”, ha avançat Porta.
Un dels objectius de l’IDAPA és impulsar projectes transversals que depassin les fronteres comarcals, actuant com a paraigua. Per aquest motiu, enguany tots els organitzadors de festivals de senderisme han signat una carta d’adhesió a la filosofia que empara aquests esdeveniments.
Així, cada festival ha d’incloure almenys tres sortides guiades de senderisme adreçades a, com a mínim, dos segments de visitants. Les sortides han d’incloure degustacions de productes agroalimentaris locals, presentacions de material divulgatiu o visites a artesans, museus i equipaments culturals locals.
A més, les caminades han de ser acompanyades, com a mínim, per un guia interpretador local titulat i per qualificar el seu grau de dificultat s’ha d’utilitzar el mètode SENDIF, impulsat per l’IDAPA.
Festival de la Vall de Siarb, 27-28 de maig
L’Ajuntament de Soriguera organitza per primer cop aquest festival, que inclourà una visita al despoblat medieval de Santa Creu de Llagunes, una antiga fortificació a 1.700 metres. Els visitants també podran gaudir d’una sortida ornitològica a Tornafort, una activitat astrològica amb tast de licors al port del Cantó i una fira de productors locals a Llagunes. El festival coincideix amb la Marxa Vall de Siarb, una caminada popular apta per a tots els públics, que enguany recupera el camí vell a Freixa.
SENDERISME AL PIRINEU: La Vall de Siarb celebra el seu primer Festival de Senderisme. https://t.co/3IU0hlIyve
— Viure als Pirineus (@AmicsPirineu) 25 de mayo de 2017
Cerdanya Happy Walking, del 9 a l’11 de juny
El festival Cerdanya Happy Walking oferirà sis rutes guiades, una d’elles nocturna a la Tosa d’Alp, i una altra apta per a persones amb mobilitat reduïda. Cada ruta finalitzarà amb un tastet de productes locals. Els visitants també podran assistir a un concert de violí i acordió a l’interior d’una ermita.
Cerdanya Happy Walking és un Festival dedicat al Senderisme. 9,10 i 11 de juny a Cerdanya. https://t.co/47Tf7WxR7E #turismecerdanya #chw17 pic.twitter.com/lZJ0DRNb9U
— Turisme Cerdanya (@TurismeCerdanya) 21 de mayo de 2017
Festival de Muntanya Àreu-Pica d’Estats, del 9 a l’11 de juny
Es tracta d’una iniciativa de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) d’Àreu (Alins, Pallars Sobirà), amb la col·laboració del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Ofereix rutes guiades amb vistes al cim més alt de Catalunya, la Pica d’Estats.
També es podrà descobrir el poble d’Àreu i el seu entorn, amb una antiga vila closa, una serradora i l’únic molí fariner encara en funcionament a Catalunya. El festival inclou un concert de rock i la cursa de la Milla Vertical d’Àreu.
Alinyà, muntanya de camins, del 7 al 9 de juliol
La muntanya d’Alinyà és la finca privada més gran de Catalunya i l’escenari d’aquest festival, organitzat per la Fundació Catalunya La Pedrera. Els visitants podran triar entre una ascensió al roc de la Pena seguint un nou itinerari, un circuit autoguiat per la zona de l’Aiguaneix, tastets de productes de proximitat i presentacions de llibres.
Vall de Boí Trek, del 7 al 9 de juliol
En aquest cas, Vall de Boí Trek és una iniciativa del Patronat de Turisme de la Vall de Boí i ofereix rutes pels camins històrics de la vall que connecten els pobles. També caminades fins a les esglésies romàniques i per reviure les falles, Patrimoni de la Humanitat, inclosa una visita nocturna a Sant Climent de Taüll.
Igualment, programa rutes pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. El festival de senderisme s’emmarca en un de més ampli, el Buff Mountain Festival Vall de Boí, dedicat a les activitats esportives i de muntanya, que inclou un mercat de productes locals i un cicle de xerrades i projeccions.
Vall de Boi Trek; la festa dels camins i del senderisme del 7 al 9 de juliol a @ValldeBoi @buff_es pic.twitter.com/N5nAdytTEl
— Manel Tahull (@maneltahull) 23 de mayo de 2017
Festival de senderisme Vall Fosca Pirineus, del 13 al 16 de juliol
L’Ajuntament de la Torre de Cabdella programa rutes guiades pels estanys, el camí del Carrilet i la vall de Riqüerna, donant protagonisme al telefèric Estany Gento i al Museu Hidroelèctric de Capdella. Una caminada nocturna amb sopar de productes de proximitat també forma part de les activitats a escollir.
El festival de senderisme coincideix amb la cronoescalada de la Vertical Cabanera, que igualment ofereix tres itineraris guiats a peu.