09.12.2022 |
Viure als Pirineus

Ple als allotjaments rurals del Pirineu fins al 2 de gener

En el conjunt del Pirineu, el ple als allotjaments rurals s’ha assolit durant tot el cap de setmana i fins al 2 de gener i ve precedit per un registre mitjà d’ocupació del 80 per centre des de Sant Esteve al 29 de desembre, sent l’opció del turisme rural la més alta, seguida pels hotels (65%) i els bungalous (60%).

calvinya
Uns turistes a Cal Serni, a Calvinyà
Ple als allotjaments rurals del Pirineu fins al 2 de gener

Les cases i hotels de turisme rural de les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya, així com també els de la resta del Pirineu, han assolit la pràctica plena ocupació aquesta festivitat de Cap d'Any. De fet, les darreres reserves que es van poder fer pel 30 de desembre al 2 de gener es van efectuar fa dos mesos, segons dades de l'Associació de Turisme Rural de l'Alt Urgell i la Cerdanya (TRAU).

Tot plegat contribueix a tancar en positiu un any en què s'ha registrat una tendència a l'alça respecte als anteriors, amb una ocupació mitjana d'entre el 75 i el 80% durant els ponts festius i els períodes de vacances, gairebé el doble de les xifres registrades durant la crisi econòmica.

Les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya compten amb més de 1.600 places d'allotjament rural, distribuïdes per uns 400 establiments que estan adherits a l'associació TRAU. Per Cap d'Any s'ha arribat a una ocupació que ha fregat el 100%. De fet, les primeres demandes es van atendre a l'estiu i entre els mesos de setembre i octubre es va esgotar la disponibilitat, per la qual cosa les persones que passaran aquesta festivitat en una casa o hotel rural han reservat amb molta antelació.

En termes globals, aquest 2017 ha sigut positiu per al turisme rural ja que s’ha notat un canvi de tendència respecte als anys anteriors, sobretot al moment en què la crisi econòmica era més greu quan, segons ha dit el president de TRAU, Josep Maria Troguet, “l’ocupació s’havia situat per sota del 50 i del 30 per cent”. De cara als propers dotze mesos, s’espera poder mantenir les xifres d’enguany o, fins i tot, superar-les. De fet, els bons auguris per 2018 s’expliquen perquè alguns establiments com el seu, Cal Serni, que ofereix una quinzena de places, ja tenen reserves de cara a Setmana Santa.

La cerca de “tranquil·litat” i el contacte amb la natura continua sent la principal motivació del perfil de client de cases i hotels rurals. Aquest és el cas de la Melania Blanco, que ara viu a Madrid i ha optat per passar uns dies amb part de la seva família de Barcelona i Salamanca a Cal Serni, al nucli de Calvinyà, a Les Valls de Valira (Alt Urgell). És la primera vegada que opten per allotjar-se al Pirineu en un establiment d’aquest tipus i asseguren que han quedat “sobtats” per l’àmplia oferta d’activitats que li ofereix tant la casa com l’entorn.

A partir de dimecres vinent i fins al diumenge 7, es preveu que l’ocupació pugui baixar fins a unes xifres d’entre el 40 i el 75 per cent, segons la modalitat d’allotjament i la zona.

Ple als allotjaments rurals del Pirineu fins al 2 de gener
Comentarios