16.10.2021 |
Viure als Pirineus

Molt soroll, poca neu

"Fer prediccions és molt difícil, especialment quan es tracta del futur". Després d'un cap de setmana marcat per les prediccions ens ha vingut a la memòria aquesta frase que s'atribueix al físic danès Niels Bohr. No li faltava raó, a l'home. Realment, ens hem de refiar tant de les prediccions del temps? Els mitjans de comunicació els hi donem massa importància? El govern promou l'alarmisme per curar-se en salut davant possibles problemes causats pel temps?

12803225_969718986447413_1143441644024175500_n
Imatge de Josep Maria Costa captada aquest cap de setmana.
Molt soroll, poca neu

Podríem dir que mai una enfarinada de neu, a finals de febrer, havia donat per tant.

Aquest cap de setmana ha estat marcat per unes prediccions climatològiques que han provocat les crítiques del sector turístic del Pirineu. La ciclogènesi explosiva ha deixat pluges i nevades benvingudes a Catalunya però no ha tingut, ni molt menys, les proporcions que s'havien anunciat.

Sembla que hauria de ser una cosa normal, sobretot al Pirineu, tal i com ha explicat aquests dies al Facebook l'alcalde de Llívia, Elies Nova. "Al Pirineu aquestes nevades en aquesta època de l'any són normals, és innecessari crear un alarmisme que perjudica, enormement, el sector turístic de les zones de muntanya". Als meteoròlegs els han plogut crítiques d'arreu i també als responsables de la conselleria d'Interior de la Generalitat que van recomanar a tothom quedar-se a casa si no era per una causa major.

Però una de les lectures més interessants que hem llegit i que resumeix a la perfecció el que ha passat aquest cap de setmana l'hem trobat al Facebook del complex hoteler Cerdanya Resort, a Prullans, un establiment amb una llarga tradició hotelera i gestionat per gent del territori que sap molt bé el pa que s'hi dóna. Des del Cerdanya Resort de Prullans van fer aquesta reflexió:

"Moltes gràcies per tots els comentaris sobre l'anterior post en què ens lamentàvem per l'alarmisme creat per la feble nevada que hem acabat tenint. Entenc els que apunten que ens queixem sempre. No és una queixa per als metereòlegs que fan previsions i una previsió no és tenir la bola del futur. Ens queixem de què viure una nevada és una experiència extraordinària per a totes les edats. Tenim la sort de ser un país mediterrani amb una gran serralada i la neu al Pirineu és habitual i estem ben preparats. Del que ens queixem és de l'alarmisme de les notícies: El nom de ciclogènesi explosiva ja fa por de per si. Ahir deien que s'espera la nevada més important dels darrers deu anys. Poses qualsevol mitjà de comunicació i només parlen de les incidències que pot causar la neu, etc... però el pitjor són els plans d'emergència. El Neucat. Avui mateix s'estava dient que s'evitéssin els desplaçaments cap al nord. Ja només faltava demanar a la població que es confinés a casa seva!. Com algun de vostès apunta, estem en un país on pot arribar a nevar arreu i per tant, hauria de ser com a Andorra on els equipaments per a la neu són obligatoris i amb això ja n'hi ha prou per no tenir problemes. Tots hem de ser conscients i responsables dels nostres actes. Això passa perquè la nostra societat sempre busca culpables i responsables. Som cadascú de nosaltres que hem d'assumir la responsabilitat de les nostres accions. L'administració, per tal de que no li demanin responsabilitats prefereix passar-se de prudència i de seguida alarmar. El que han de fer ells és mirar de garantir que les carreteres estiguin netes, els metereòlegs fer la seva predició i els que volen desplaçar-se al Pirineu, anar ben preparats per a gaduir d'una de les experiències més boniques que ens depara la vida. Que tenim mala sort i rellisquem o el que sigui? Doncs no és culpa de ningú sinó de les circumsitàncies. La por el que no pot fer és paralitzar un país. Nosaltres no tenim cap interès en enganyar als clients perquè suposaria perdre'ls. Com que a nosaltres no ens creuen hem posat Webcam i amb això mirem de convèncer a clients de l'estat real de les carreteres. La neu és imprescindible per a tenir aigua al nostre país. D'aquí s'alimenten les fonts, els rius, els pantans. D'aquí en beu la població, el bestiar, l'agricultura. I si, de la neu també en vivim tot l'any els que ens dediquem al món del turisme. La neu és per tant, una benedicció i no la podem demonitzar d'aquesta manera. Hauríem d'estar contents i feliços!".

La conclusió que fan des del Cerdanya Resort de Prullans ens agrada, hauríem d'estar feliços i contents de la nevada.

Moltes vegades, però, en aquest país impera una visió absolutament centralista del territori (reforçada pels mitjans de comunicació públics) de manera que quan passa quelcom que no és normal a Barcelona sembla que tampoc ha de ser normal per a la resta del país. Sempre que parlem d'això em ve al cap un reportatge sobre la boira que un hivern van fer per TV3 en el qual preguntaven, sorpresos, als nens de les Borges Blanques si anaven al col·legi igualment. La resposta d'una nena de 8 o 9 anys va ser: "És clar que hi anem, aquí a l'hivern la boira és normal".

Crònica de Marcel·lí Pascual

Molt soroll, poca neu
Comentarios