Millora l'ocupació turística al Pirineu i baixa la de Barcelona

Millors previsions d'ocupació turística a la muntanya pel pont, mentre a Barcelona temen pitjors xifres que el 2016

foto_3280114
photo_camera Els primers esquiadors a la Masella, aquest novembre

El sector turístic català encara el Pont de la Constitució i la Puríssima amb ànims desiguals a ciutat i muntanya. A les zones d'interior i al Pirineu, preveuen una millors xifres d'ocupació que l'any passat, quan els festius van caure en dimarts i dijous, fet que va afavorir les escapades fora de Catalunya. El Pirineu pronostica un 80% de les habitacions plenes, enfront el 75% i el 60% de l'any passat, respectivament. En algunes zones com el Berguedà, les cases rurals confien en una ocupació del 90% els primers dies de pont i del 100% durant el cap de setmana. En canvi, els hotelers de Barcelona creuen que la situació política els passarà factura i vaticinen un 45% d'ocupació enfront el 60% del 2016. Segons les previsions del Ministeri de Turisme, l'ocupació serà del 56% de mitjana a tot Catalunya, 13 punts menys que l'any passat. 

El Gremi d'Hotels de Barcelona preveu que l'ocupació als establiments de la capital catalana registri una mitjana del 45%. Es tracta d'una xifra que es troba quinze punts percentuals per sota de la dada que es va registrar l'any passat, quan l'ocupació mitjana als hotels de Barcelona va ser del 60%. El president del Gremi, Jordi Clos, ja va advertir en una trobada amb periodistes fa tres setmanes que les reserves hoteleres al novembre i al desembre a la ciutat estaven seguint la mateixa tendència descendent iniciada a l'octubre, principalment a causa del conflicte polític entre els governs català i espanyol a partir de l'1-O i, en menor mesura, dels atemptats terroristes de les Rambles del 17 d'agost, el vandalisme contra el sector turístic i la vaga de l'aeroport del Prat d'aquest estiu.

Bons pronòstics a les zones de muntanya

El Pirineu i l'interior de Girona seran el principal pol turístic de la demarcació durant aquest pont de la Puríssima. Segons dades de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, la previsió és que l'ocupació als hotels de la zona superi el 80% (sobretot, a la Garrotxa i a la Cerdanya). A més, en alguns casos les pernoctacions creixeran fins a les tres nits. El sector de la restauració preveu incrementar la facturació aquests dies respecte l'any passat. La portaveu de la Federació, Marina Figueras, apunta a la reactivació econòmica i a que el pont ha caigut bé en el calendari com a possibles explicacions d'aquesta millora. Divendres es preveu que sigui el dia en què les zones turístiques estiguin més plenes.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu una bona afluència de visitants per a aquesta setmana del pont de la Constitució i la Puríssima a les zones de muntanya del Pirineu, si bé la millor ocupació es produirà entre el 5 i el 10 de desembre, quan a les zones amb oferta d'esquí es podria assolir una mitjana d'ocupació del 80%. Aquest percentatge es pot veure incrementat a mesura que els complexos hivernals del Pirineu també vagin augmentant l'oferta de neu a les pistes. La Val d'Aran és ara com ara el territori que té un nivell més alt de reserves, pel bon estat de l'estació de Baqueira Beret, que posarà en funcionament aquest cap de setmana 118 quilòmetres de pistes i la totalitat dels remuntadors. Tot i això, totes les estacions d'alpí estaran obertes al públic amb diferents gruixos de neu i oferta d'esquí, i les de nòrdic, per a usos turístics. Es preveu l'arribada de noves precipitacions que podrien ampliar l'oferta de quilòmetres de pistes per als pròxims dies, cosa que també podria afavorir a l'ocupació.

Les comarques de muntanya de la Catalunya Central encaren un pont de la Puríssima amb unes previsions d'ocupació un pèl superiors a les de l'any passat. És el cas del Berguedà, on les cases rurals d'aquest territori preveuen una ocupació del 90% durant els primers dies de pont i del 100% durant el cap de setmana. El motiu, segons ha explicat a l'ACN el president de l'Associació d'Agroturisme del Berguedà, Jordi Pellicer, és que enguany els festius s'escauen millor, amb un dimecres i un divendres no laborables. Pellicer ha assegurat que ni el procés polític que viu el país, ni tampoc la crida perquè la gent vagi a Brussel·les a donar suport al govern destituït estan tenint conseqüències negatives sobre l'ocupació. D'altra banda, com ja és habitual en aquestes dates, Osona també esdevé destí turístic pel Mercat Medieval de Vic i la Fira de l'Avet d'Espinelves, que solen atraure entre 80 i 100.000 persones a la comarca i que, conseqüentment, acaben revertint en uns bons nivells d'ocupació a les cases i hotels.

L'any passat, la neu va 'salvar' el llarg pont de la Constitució i la Puríssima, especialment la primera part, ja que després les nevades van parar, però va punxar en general, tant a les comarques d'interior i muntanya i, sobretot, a la costa. Al Pirineu gairebé 90.000 esquiadors van passat per les estacions d'esquí, el tercer millor registre dels últims 15 anys. La falta de nevades en els darreres dies, però, va frenar l'afluència i finalment l'ocupació es va situar en el 60%. Des del sector consideren que el fet de ser un pont tan llarg els va perjudicar perquè la gent va marxar a l'estranger.