El Govern va aprovar ahir la creació de la Taula estratègica de les estacions de muntanya amb l’objectiu d’establir un marc de cooperació estable entre els actors públics i privats implicats en el funcionament, manteniment i desenvolupament d’aquestes estacions, que són un dels principals motors econòmics a les comarques de muntanya dels Pirineus. En temporada hivernal són el principal factor inductor de creixement i generació de rendes i ocupació.
El #Govern aprova la creació de la Taula estratègica de les estacions de muntanya
— Govern. Generalitat (@govern) 27 de junio de 2017
A curt termini, un dels objectius de la Taula serà encarregar la redacció d’un llibre blanc sobre les estacions de muntanya a Catalunya per tal que, a partir dels problemes estratègics de les estacions, proposi una política governamental a llarg termini, amb línies d'acció concretes a curt termini.
Les estacions d’esquí i de muntanya generen un impacte directe territorial de 250 milions d’euros, segons fonts del sector, més un impacte indirecte i induït a les comarques de muntanya que pot arribar als 500 milions. Per cada lloc de treball que es crea en una estació amb remuntadors, se’n poden arribar a crear 5 a la comarca i a l’entorn de la muntanya. Un dels objectius de la Taula i els seus grups de treball serà delimitar exactament aquesta generació de riquesa i ocupació a les comarques de muntanya.
La Taula tindrà les següents funcions:
· Coordinar la participació dels departaments de la Generalitat a les estacions d’esquí i muntanya, conjuntament amb altres organismes i entitats implicades, siguin públiques, locals o privades.
· Analitzar la situació específica del sector de la neu i les estacions de muntanya, com també el seu impacte econòmic, social i territorial i proposar polítiques governamentals a llarg termini i línies d’acció a curt termini.
· Analitzar i col·laborar en la tramitació de plans, permisos i avaluacions ambientals de les estacions de muntanya compatibles amb el seu entorn natural, com també els efectes del canvi climàtic sobre el turisme de neu i les activitats de muntanya i les mesures més adients d’adaptació a aquests canvis.
· Analitzar i participar en l’elaboració de projectes i ajudes, tant en la millora de les infraestructures de mobilitat a mitjana i llarga distància, com en la millora i manteniment dels accessos locals pel que fa a la seva viabilitat hivernal i a la mobilitat.
· Informar la proposta de campanyes de promoció institucional i programes d’inversió i ajuts a les estacions de muntanya, com també ser informats del grau d’execució de les accions i programes duts a terme amb anterioritat.
· Conèixer i informar els projectes de disposicions de caràcter general que afectin de forma específica les estacions de muntanya.
Els consellers de Territori i Sostenibilitat i d’Empresa i Ocupació presidiran la Taula per anys alternatius. La resta de membres són: els secretaris d’Infraestructures i Mobilitat, d’Empresa i Competitivitat i de l’Esport; els delegats del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, a la Catalunya Central i a Girona; els directors generals d’Ordenació del Territori i Urbanisme, de Polítiques de Muntanya, d’Infraestructures de Mobilitat, de Transports i Mobilitat, d’Educació Infantil i Primària, de Turisme, de Polítiques Ambientals i Medi Natural, de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic i d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi; els directors de l’Agència Catalana de l’Aigua, de l’Agència Catalana de Turisme, de la Televisió de Catalunya, de Catalunya Ràdio i de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran; els presidents de les diputacions de Lleida, de Girona i de Barcelona; els dels consells comarcals del Ripollès, de la Cerdanya, del Berguedà, del Solsonès, de l’Alt Urgell, de l’Alta Ribagorça, del Pallars Sobirà; el Síndic d’Aran; el president de l’Associació catalana de estacions de muntanya; el director de l’Associació catalana de estacions de muntanya; i un representant de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya per les estacions públiques; un altre de l’estació publicoprivada Actius de Muntanya; un per cadascuna de les estacions privades: Baqueira Beret, Masella i Port del Comte; de l’estació municipal de Tavascan; de l’estació d’esquí nòrdic d’Aransa; el president de la Mancomunitat de Municipis de Promoció de l’Esquí Nòrdic, i el director de Tot Nòrdic.
La Taula podrà crear grups de treball. Inicialment se’n formen tres: el de promoció del turisme de neu i de muntanya; el d’ordenació del territori, polítiques ambientals i medi natural i canvi climàtic, i el d’infraestructures, accessos a les estacions i mobilitat.