26.01.2022 |
Viure als Pirineus

El Govern aprova la creació de la Taula estratègica de les estacions de muntanya

Un dels primers objectius serà la redacció d’un llibre blanc sobre les estacions de muntanya a Catalunya que proposi una política governamental tant a curt com a llarg termini. Així mateix, analitzarà el posicionament del sector de la neu i les activitats de muntanya a les 10 estacions d’esquí alpí i 6 estacions d’esquí nòrdic existents, amb la finalitat de coordinar les accions de promoció institucional i maximitzar la seva eficàcia comunicativa

aransa
Estació Esquí Aransa.
El Govern aprova la creació de la Taula estratègica de les estacions de muntanya

El Govern va aprovar ahir la creació de la Taula estratègica de les estacions de muntanya amb l’objectiu d’establir un marc de cooperació estable entre els actors públics i privats implicats en el funcionament, manteniment i desenvolupament d’aquestes estacions, que són un dels principals motors econòmics a les comarques de muntanya dels Pirineus. En temporada hivernal són el principal factor inductor de creixement i generació de rendes i ocupació.

A curt termini, un dels objectius de la Taula serà encarregar la redacció d’un llibre blanc sobre les estacions de muntanya a Catalunya per tal que, a partir dels problemes estratègics de les estacions, proposi una política governamental a llarg termini, amb línies d'acció concretes a curt termini.

Les estacions d’esquí i de muntanya generen un impacte directe territorial de 250 milions d’euros, segons fonts del sector, més un impacte indirecte i induït a les comarques de muntanya que pot arribar als 500 milions. Per cada lloc de treball que es crea en una estació amb remuntadors, se’n poden arribar a crear 5 a la comarca i a l’entorn de la muntanya. Un dels objectius de la Taula i els seus grups de treball serà delimitar exactament aquesta generació de riquesa i ocupació a les comarques de muntanya.

La Taula tindrà les següents funcions:

· Coordinar la participació dels departaments de la Generalitat a les estacions d’esquí i muntanya, conjuntament amb altres organismes i entitats implicades, siguin públiques, locals o privades.

·  Analitzar la situació específica del sector de la neu i les estacions de muntanya, com també el seu impacte econòmic, social i territorial i proposar polítiques governamentals a llarg termini i línies d’acció a curt termini.

· Analitzar i col·laborar en la tramitació de plans, permisos i avaluacions ambientals de les estacions de muntanya compatibles amb el seu entorn natural, com també els efectes del canvi climàtic sobre el turisme de neu i les activitats de muntanya i les mesures més adients d’adaptació a aquests canvis.

· Analitzar i participar en l’elaboració de projectes i ajudes, tant en la millora de les infraestructures de mobilitat a mitjana i llarga distància, com en la millora i manteniment dels accessos locals pel que fa a la seva viabilitat hivernal i a la mobilitat.

· Informar la proposta de campanyes de promoció institucional i programes d’inversió i ajuts a les estacions de muntanya, com també ser informats del grau d’execució de les accions i programes duts a terme amb anterioritat.

· Conèixer i informar els projectes de disposicions de caràcter general que afectin de forma específica les estacions de muntanya.

Els consellers de Territori i Sostenibilitat i d’Empresa i Ocupació presidiran la Taula per anys alternatius. La resta de membres són: els secretaris d’Infraestructures i Mobilitat, d’Empresa i Competitivitat i de l’Esport; els delegats del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, a la Catalunya Central i a Girona; els directors generals d’Ordenació del Territori i Urbanisme, de Polítiques de Muntanya, d’Infraestructures de Mobilitat, de Transports i Mobilitat, d’Educació Infantil i Primària, de Turisme, de Polítiques Ambientals i Medi Natural, de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic i d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi; els directors de l’Agència Catalana de l’Aigua, de l’Agència Catalana de Turisme, de la Televisió de Catalunya, de Catalunya Ràdio i de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran; els presidents de les diputacions de Lleida, de Girona i de Barcelona; els dels consells comarcals del Ripollès, de la Cerdanya, del Berguedà, del Solsonès, de l’Alt Urgell, de l’Alta Ribagorça, del Pallars Sobirà; el Síndic d’Aran; el president de l’Associació catalana de estacions de muntanya; el director de l’Associació catalana de estacions de muntanya; i un representant de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya per  les estacions públiques; un altre de l’estació publicoprivada Actius de Muntanya; un per cadascuna de les estacions privades: Baqueira Beret, Masella i Port del Comte; de l’estació municipal de Tavascan; de l’estació d’esquí nòrdic d’Aransa; el president de la Mancomunitat de Municipis de Promoció de l’Esquí Nòrdic, i el director de Tot Nòrdic.

La Taula podrà crear grups de treball. Inicialment se’n formen tres: el de promoció del turisme de neu i de muntanya; el d’ordenació del territori, polítiques ambientals i medi natural i canvi climàtic, i el d’infraestructures, accessos a les estacions i mobilitat.

El Govern aprova la creació de la Taula estratègica de les estacions de muntanya
Comentarios