VALL DE LA VANSA I TUIXENT

La Festa de les Trementinaires, amb Josep Pàmies de convidat, inclourà una trentena d’actes

 La vall de la Vansa i Tuixent recorda les dones sàvies de la muntanya.

DSC00233 b
photo_camera La fira reuneix centenars de persones de tot el país.

La Festa i Fira de les Trementinaires, que tindrà lloc a la vall de la Vansa i Tuixent el darrer cap de setmana de maig, ja té configurat el programa d’actes, amb una trentena de propostes, que abracen des d’itineraris i tallers fins a música i dansa. El convidat de l’edició d’enguany serà Josep Pàmies, horticultor, autor del llibre Una dolça revolució i popular divulgador de les propietats terapèutiques de les plantes.

La conferència de Josep Pàmies, que porta per títol “Plantes medicinals per recuperar la il·lusió de viure”, s’ha programat per al dissabte 28 de maig, a dos quarts de vuit del vespre, a la plaça Daniel Camps de Sorribes de la Vansa.

Els actes començaran dissabte a les 10 del matí amb dos itineraris botànics simultanis, un a la vall de Mola i l’altre a Ossera, a més d’un taller de melmelades de muntanya, també a Ossera. A migdia es faran dues visites guiades al Museu de les Trementinaires.

Ja a la tarda, Pep Lizandra dirigirà a Sorribes el concorregut taller de cançons i danses tradicionals, que anirà seguit del lliurament del premi Trementinaire d’Honor i d’un tastet de productes artesans d’Ossera. També a la tarda, a Tuixent, tindrà lloc un taller d’emulsions en cosmètica. La jornada de dissabte es clourà amb la Dansa del Foc de Tuixent, que precedirà la cremada de la foguera de plantes aromàtiques i un concert-ball amb l’Orquestrina Trama.

Al llarg de tot diumenge, dia 29, la plaça Serra del Cadí de Tuixent acollirà la Fira d’Herbes Remeieres i Productes Naturals, paral·lela a la qual es desenvoluparan diversos actes, com ara visites guiades al Centre de Flora del Parc Natural del Cadí-Moixeró i al Jardí i al Museu de les Trementinaires, un taller de tintures, la presentació de l’Entorn d’Aprenentatge de Tuixent, el Ball de Llancers, animacions infantils, presentacions literàries i la inauguració de l’exposició Somnis d’una pintora, de Rosa Nicolàs Roca. A la tarda, completaran la festa l’activitat familiar “Olor i gust de les plantes”, l’actuació de Pep Lizandra i una xocolatada a l’hisop.

La Festa i Fira de les Trementinaires, que enguany arriba a la 17a edició, és l’única d’aquestes característiques que se celebra a Catalunya i té com a objectiu retre homenatge a les dones de la vall de la Vansa i Tuixent que, al llarg de dos segles, van recórrer a peu tot Catalunya venent les herbes remeieres que collien i els remeis casolans que elaboraven.