28.01.2022 |
Viure als Pirineus

Un estiu ple d'activitats al Parc Natural de l'Alt Pirineu

S’han programat més de 80 activitats de senderisme interpretatiu, fires, cursos, exposicions i visites guiades.

portada
Senderisme al Parc Natural de l'Alt Pirineu.
Un estiu ple d'activitats al Parc Natural de l'Alt Pirineu

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha editat, un any més, el recull de totes les activitats de les empreses i associacions que compten amb guies-interpretadors acreditats del Parc.  L’agenda també recull totes les activitats populars vinculades als recursos naturals del territori, com fires i falles, un seguit d’activitats regulars disponibles durant l’estiu i la tardor i un bon grapat d’iniciatives pròpies repartides per totes les grans valls del Parc, entre elles, la celebració de la Nit dels Ratpenats i la jornada sobre gastronomia del bolet i exposició micològica. L’agenda d’aquest estiu, també destaca les trobades organitzades pel Parc Natural de l’Alt Pirineu, al Port de Tavascan (19 d’agost) i al Port de Boet (26 d’agost), entre altres organitzades per diferents ens.

Per aglutinar aquesta àmplia oferta, l'agenda ha elaborat una guia on apareixen els equipaments i centres d’interpretació de l’àmbit del Parc Natural de l'Alt Pirineu. També hi són descrites altres iniciatives d’interès, com els projectes vinculats al turisme familiar: Explora el Parc i el Pas de l’Ossa, l’aplicació mòbil sobre el Parc “Deixa’t Guiar”, amb el Quadern de Camp o bé, el joc interactiu sobre el Camí de l’Últim Càtar, “Belibasta”. I finalment, l’agenda incorpora un llistat de les institucions i associacions i les instruccions de funcionament.  A la mateixa guia també es pot consultar tota la informació referent a les activitats seleccionades: com inscriure’s i qui l’organitza, si és gratuïta o de pagament, la dificultat, i el sector del Parc on tindrà lloc.

El Parc de l'Alt Pirineu, un espai protegit que ve de lluny

El Parc Natural de l'Alt Pirineu va ser creat per decret l'1 d'agost del 2003, després d'un procés de negociació que va tenir lloc entre el 2001 i el 2003. Ara bé, la necessitat de protegir certes zones que avui en dia configuren el Parc es va constatar ja fa temps. L'any 1932 el Regional Planning (primer intent de planificació integral del territori de Catalunya) proposava una xarxa d'espais naturals; dins d'aquests, es pretenia incloure les zones de Sant Joan de l'Erm, la vall de Santa Magdalena, els boscos de Soriguera i altres sectors adjacents.

El 1966 es va crear per llei la Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars-Aran; l'àmbit d'aquesta Reserva comprèn bona part de l'àmbit del Parc Natural de l'Alt Pirineu. La primera consideració legal com a espai protegit, però, arriba mitjançant el Pla d'espais d'interès natural (PEIN), aprovat pel Govern de la Generalitat el desembre de 1992. La major part de l'àmbit del Parc el formen tres espais del PEIN: l'Alt Àneu, capçaleres de la Noguera de Vallferrera i la Noguera de Cardós, i la vall de Santa Magdalena.

D'altra banda, el novembre del 2001, el Govern de la Generalitat va aprovar, pel que fa a la regió biogeogràfica alpina, la proposta catalana d'espais naturals que calia incloure a la xarxa comunitària Natura 2000. En aquesta proposta s'inclouen els espais PEIN abans esmentats, a més de l'espai Alt Pallars i també la Torrassa.

* Per més informació sobre l'agenda d'activitats del Parc Natural de l'Alt Pirineu juliol - octubre 2017, cliqueu al següent enllàs 👉  ACTIVITATS PARC NATURAL DE L'ALT PIRINEU

* Inscriu-te al nostre canal de notícies de Telegram per assabentar-te de tot el que passa al Pirineu.

Un estiu ple d'activitats al Parc Natural de l'Alt Pirineu
Comentarios