24.05.2022 |
Viure als Pirineus

La millor Setmana Santa turística dels darrers anys

Uns 100.000 turistes han visitat l'Alt Pirineu aquesta Setmana Santa i l'ocupació en establiments turístics ha arribat al 95% entre Dijous Sant i Dilluns de Pasqua. El turisme rural ha assolit la plena ocupació. Segons els responsables del sector turístic pirinenc, aquesta ha estat la millor Setmana Santa dels darrers anys.

foto_3195921
En la imatge tres barques baixant per riu Noguera Pallaresa.
La millor Setmana Santa turística dels darrers anys

Les estacions d'esquí pirinenques, que posen fi a la temporada d'hivern, han venut més de 100.000 forfets per Setmana Santa i les empreses de turisme actiu han assolit un 85% d'ocupació en les activitats dutes a terme aquests dies. 

El grau d'ocupació turística a la demarcació s'ha situat uns 5 punts per sobre de les xifres de l'any 2016 per les mateixes dates, que ja van ser les millors dels darrers 6 anys, quan es van tancar amb una mitjana d'ocupació que es va situar entre el 90 i el 95%. El fet que la Setmana Santa d'enguany ha vingut més tard en el calendari ha propiciat una major diversificació d'activitats en el conjunt del territori, amb la neu com una de les activitats protagonistes, però també amb una major contractació d'activitats de turisme actiu i esports d'aventura, senderisme i BTT, com també la pesca que ha comptat amb un elevant nombre de pescadors i també s'han incrementat les sortides a la natura, les visites culturals i la mateixa gastronomia. 

Ocupació per sectors 

La mitjana d'ocupació hotelera a les zones turístiques del Pirineu s'ha situat al voltant del 95% i en alguns casos s'ha arribat a la plena ocupació del Dijous Sant fins al Diumenge de Pasqua (del 13 fins al 16 d'abril). 

Aquesta Setmana Santa, igual que l'any passat, ha estat pràcticament impossible trobar places disponibles a les cases de turisme rural de les comarques del Pirineu. La presidenta de la Federació que les agrupa, Núria Ferrando, ha explicat que ja feia setmanes que preveien que l'ocupació seria molt alta i les expectatives s'han complert. "Si hi ha hagut alguna anul·lació de seguida l'allotjament s'ha tornat a omplir perquè hi havia molta demanda", ha assegurat. Segons Ferrando, la majoria de turistes han passat tres nits a les cases, o bé de dijous a diumenge o de divendres a dilluns. Així mateix, constata també que els clients cada vegada demanen més activitats complementàries, ja siguin lligades a la neu o al senderisme i també a l’oferta de turisme cultural del territori. 

Quant al càmping, totes les places de bungalous han posat el cartell de complert del Dijous Sant fins al Dilluns de Pasqua i han assolit el 85% d'ocupació del dissabte 8 d'abril fins al dimecres 12, als establiments situats al Prepirineu i a les zones de baixa muntanya del Pirineu i el 50% a les places d'alta muntanya en aquest mateix període de temps. Pel que fa a l'acampada, els establiments situats a les zones del Prepirineu, com ara la comarca de la Noguera, i als que es troben en zones de baixa muntanya del Pirineu, l'ocupació mitjana entre el dissabte 8 d'abril i el dimecres 12 ha estat, d'acord amb les previsions, d'un 85%, i s'ha arribat a la plena ocupació a partir del Dijous Sant fins al Dilluns de Pasqua. Per la seva banda, l'acampada als establiments situats a les zones d'alta muntanya han tingut una ocupació menor situada al voltant del 50% del Dijous Sant i fins al Dilluns de Pasqua i inferior al 40 %, en el tram comprès entre el 8 i el 12 d'abril. 

Imatge de gent fent cua per agafar un taxi a la parada del Parc Nacional d'Espot per pujar a l'estany de Sant Maurici. Imatge del 14 d'abril del 2017. (horitzontal)

Prop d'un 85% d'ocupació en els serveis de turisme actiu i esports d'aventura

Pel que fa a les empreses de turisme actiu i d'esports d'aventura, cal dir que han tingut un nivell de contractació de serveis "molt bo" i amb un balanç positiu de l'arrencada de la temporada que ha suposat aquesta Setmana Santa. L'Associació d'Empreses d'esports d'aventura del Pallars Sobirà calcula que han estat entre el 80 i el 85% de la seva capacitat de servei, la qual cosa representa entre un 5 i un 8 % més que l'any passat, segons ha destacat el president de l'associació, Florido Dolcet. Cal recordar que enguany el conjunt de les comarques de Lleida disposa d'una oferta de 230 empreses de turisme actiu i esports d'aventura, les quals esperen poder oferir durant tota la temporada més de 700.000 serveis.

Final de la temporada d'esquí 

Per fer balanç final de la temporada 2016-2017 caldrà esperar el resultat de cadascun dels centres d'hivern. La campanya va començar a mig gas per causa de la poca neu a cotes baixes en algunes estacions, com és el cas de Baqueira Beret, però les nevades que van arribar de forma quantiosa a partir de primers de gener han permès acabar la temporada amb molt bons gruixos de neu.

L'única estació del Pirineu que no haurà millorat resultats respecte a la temporada passada és Baqueira Beret, ja que les nevades del novembre no van afavorir la cara nord i l'inici de la campanya al complex aranès va ser complicat. Malgrat tot, els responsables de Baqueira puntualitzen que la temporada passada va ser excepcionalment bona, amb prop de 884.000 forfets venuts i, per tant, encara que enguany no s'arribi a aquesta xifra no es pot considerar que els resultats siguin dolents, al contrari. 

El portaveu de l'estació aranesa, Javi Ubeira, ha destacat que el mes de febrer va ser "un dels millors de la història" i que també van tenir molt bona afluència per Sant Josep, coincidint que en comunitats autònomes com Madrid o el País Valencià van fer pont. La Setmana Santa ha estat més fluixa que l'any passat perquè ha caigut més tard al calendari però tot i així "també hi ha hagut bastant moviment". Ubeira considera que, en global la 2016-2017 es pot considerar una bona temporada, no només per a Baqueira sinó també per a la resta d'estacions i això és positiu perquè "afavoreix tot el sector".

En concret, a Boí-Taüll, a l'Alta Ribagorça, a l'espera de les dades definitives confien superar els 130.000 esquiadors davant dels 119.500 de l'any passat. El portaveu de l'estació, Andreu Velilla, qualifica la temporada d'"excel·lent" i insisteix que estan "molt satisfets" ja que “hem tingut molta neu i de bona qualitat des de l'inici fins ara" i això s'ha traduït en un augment significatiu dels visitants del complex.

En el cas d'Espot, Port Ainé i Tavascan, l'afluència de públic ha estat lleugerament superior a la temporada passada, quan el nombre d'esquiadors ja va créixer un 10% respecte al 2015. El portaveu d'Ski Pallars, Xavier Bigordà, ha assegurat que estan "molt contents" perquè per la Puríssima i Nadal "vam treballar bé" i les nevades posteriors han permès obrir les estacions gairebé sempre amb el 100% de les instal·lacions disponibles. A més, Bigordà constata que la despesa dels esquiadors ha augmentat. "Es nota que estem sortint de la crisi perquè la gent té més ganes de gastar", ha remarcat.

Per a l'estació del Port del Comte, al Solsonès, la d'aquest any ha estat una de les millors campanyes de l'última dècada i també ha estat una de les millors temporades dels darrers anys per als complexos d'esquí nòrdic. Les estacions de la Cerdanya també han tancat la temporada amb unes xifres espectaculars que superen els resultats d'anys anteriors.

La millor Setmana Santa turística dels darrers anys
Comentarios