PREMSA

'Viure als Pirineus' treu el seu número d'abril i el dedica "als nostres herois"

Havia de ser un número especial de Sant Jordi, però la crisi del coronavirus ens ha alterat l’agenda i la vida a tots.
dav
photo_camera Una il·lustració de Dani Gómez protagonitza la portada del Viure als Pirineus del mes d'abril/FS

El número 218 de "VIURE ALS PIRINEUS', corresponent al mes d'abril, no és un número com els altres. Així ho apunta la revista en la seva editorial, amb l'explícit títol de "Als nostres herois".

"La previsió apuntava que aquest seria un número especial dedicat a la celebració de Sant Jordi, però la crisi del coronavirus ens ha alterat l’agenda i la vida a tots. El coronavirus marca el pas i evidentment aquest número gira al voltant d’aquesta pandèmia però ho fa des d’un punt de vista molt proper i també especial: és un homenatge als nostres herois, a la gent que està a la primera línia, als que ens salven les vides nostres i dels nostres. A tots ells, i a tota la gent treballadora i solidària que aquests dies s’ha mobilitzat més que mai, a tots moltes, moltes gràcies!

La previsió apuntava que aquest seria un número especial dedicat a la celebració de Sant Jordi, però la crisi del coronavirus ens ha alterat l’agenda i la vida a tots.

Un número molt especial

Per a la portada de la revista li hem demanat a l’il·lustrador Dani Gómez que ens faci el dibuix del moment, i per a l’interior hem demanat les opinions més solvents de la mà d’especialistes en diferents matèries.

El filòsof i humanista Joan Massa ens regala una mirada interior en aquests moments de confinament. La poetessa Teresa Colom ens planteja una sèrie de preguntes sobre els canvis que comportarà el coronavirus. El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn ens descriu un dia a dia complex i apunta el naixement d’una nova realitat. L’escriptor Albert Villaró ens fa un apunt d’història d’altres pandèmies viscudes. El vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Sergi Parramon, es pregunta la visió que tenim sobre el Pirineu en un moment en què hi ha polèmica al voltant dels desplaçaments a les segones residències. L’informàtic Enric Quílez ens parla de les matemàtiques aplicades a la pandèmia. El biòleg Manolo Suárez analitza “la salut” del nostre sistema sanitari i, finalment, el director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, Jordi Abella, ens fa una diagnosi detallada de la difícil situació que pateix el món de la cultura al Pirineu.

A les pàgines centrals de la revista hi ha un reportatge del Guillem Lluch sobre la importància que ara tenen les botigues de poble (qui ho havia de dir!) i una doble pàgina dedicada a les infinites mostres de solidaritat de la gent del Pirineu durant aquests dies. Una entrevista de Feliu Sirvent a la Urgell Isus en la qual parla sobre el paper de la dona a la pagesia (quan molta gent ha descobert que la pagesia és estratègica: un fet que aquí reivindiquem des del primer número, ja fa 18 anys, amb una portada de la formatgera Eulàlia Torras, un reportatge de l'emblemàtic Hotel Cardós, una entrevista al jove pastor i músic cerdà, Esteve Rivero, i tanca la publicació  un article sobre la tasca literaria i cultural que es fa des de l’Associació Llibre del Pirineu amb el suport de l’IDAPA

Tanmateix, hem volgut que aquesta publicació en paper (que inevitablement haurà de circular per les xarxes socials) sigui un espai de lectura pausada i confortable.

Compromís amb la societat pirinenca

Com a mitjà local, el nostre compromís amb la societat més propera no ens permet relaxar-nos i avui ens porta a informar diàriament, diríem que quasi minut a minut, de tot allò que passa a les comarques de l’Alt Pirineu i Aran a través del diari digital www.viurealspirineus.cat. Tanmateix, hem volgut que aquesta publicació en paper (que inevitablement haurà de circular per les xarxes socials) sigui un espai de lectura pausada i confortable. Un espai dedicat als nostres herois anònims que ara hem descobert que tot i ocupar les baules més febles de la societat són més necessaris i valuosos que aquells nois i noies, privilegiats, que corren amb la pilota als peus. Salut tinguem!"