ENTREVISTA

Anna Azamar, una exsenadora a la primera línia

Anna Azamar Capdevila és de Sort i fa deu anys que treballa a l’Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp
annaazamarcapdevila
photo_camera Anna Azamar a l'Hospital Comarcal del Pallars

Anna Azamar Capdevila és de Sort i fa deu anys que treballa a l’Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp. Des del 2016 al 2019 va ser senadora per Esquerra Republicana de Catalunya. Ara, com a infermera, està assignada a les unitats sociosanitària i d’hospitalització i al servei de PADES.

Ets infermera a l’Hospital Comarcal del Pallars, com vius aquests dies la teva feina? Són uns dies estranys, ens trobem en una situació totalment nova per a tothom, en un constant aprenentatge sobre un virus, la Covid-19, de la qual en sabem ben poc. Tots els equips de l’hospital hem modificat les nostres rutines de treball, per adaptar-nos i poder continuar oferint la millor atenció possible als nostres pacients.

Ens trobem en una situació totalment nova per a tothom, en un constant aprenentatge

Quina és la teva tasca a l’hospital? Bàsicament atenc pacients hospitalitzats per complicacions degudes a la Covid-19, siguin sospites d’infecció o que han donat positiu al test.

Les infermeres esteu a la primera línia per combatre aquest virus. Teniu més que mai el reconeixement de la gent… Agraïm immensament totes les mostres de suport i afecte que ens fan arribar. Però, personalment, quan algú diu que soc una heroïna li dic que no és així. Exerceixo la meva professió que és cuidar les persones, és la meva vocació.  

Als hospitals tothom és imprescindible... I tant. Som tots un equip, no podria fer la meva feina sense les auxiliars d’infermeria, els zeladors, el personal de la neteja, els administratius, l’auxiliar de farmàcia, els companys del servei de rehabilitació, les companyes del PADES, d’hemodialisi, de laboratori, de radiologia, els companys que treballen a cuina, etc. Tots hi posem de la nostra part, i tots som necessaris.

Tots hi posem de la nostra part, i tots som necessaris

Aquesta és una situació nova per a tothom, no exempta de pors, de pressió… Evidentment, normalment la nostra feina ja implica certa pressió però ara mateix n’hi ha molta més. Hem d’adaptar-nos a treballar en unes condicions diferents: treballar amb l’equip de protecció individual (EPI), estar constantment en alerta per assegurar-me que segueixo tots els passos, no poder estar al costat del pacient a totes hores. En aquesta situació les infermeres d’hospitalització atenem entre 8 i 10 pacients aïllats, entre els quals hi ha sospites d’infecció i casos confirmats, i que implica canviar-se cada cop que sortim d’una habitació i s’entra en una altra. Però la por i la tensió no la deixem a l’hospital, som vectors de transmissió i això fa que visquem amb la por constant de contagiar a algú, de contagiar a les nostres famílies.

La ciutadania també hi té una part activa en la prevenció

Quines són les dades actuals a l’Hospital Comarcal del Pallars? A la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, aquest dimecres hi havia 44 persones ingressades a planta en diferents centres hospitalaris, de les quals disset es troben a l'Hospital Comarcal del Pallars a Tremp. Per altra banda, no s'havia registrat cap defunció per coronavirus i s'han comptabilitzat 64 altes acumulades. Això és una bona notícia.

Què se sent quant es dóna l’alta a una persona que ha estat ingressada per la Covid-19? Sempre ens alegrem de donar una alta, però en aquesta situació encara més. Cada pacient que millora o cada pacient que marxa d’alta és una petita victòria.

Cada pacient que millora o cada pacient que marxa d’alta és una petita victòria

Però després cal seguir amb l’aïllament a casa… Sí, cal seguir l’aïllament estricte a casa. Això significa també l’aïllament del nucli familiar, i sabem que això és dur però és la manera d’evitar nous contagis.

 Què demanaries a la població pirinenca? Que es quedi a casa. La ciutadania també hi té una part activa en la prevenció. Si ells fan la seva part, ens ajuden a nosaltres, als professionals sanitaris.Anna Azamar al Senat

(Foto: Anna Azamar quan era senadora/ERC)