RAMADERIA

La Val d’Aran s’emporta fins a set guardons al 15è Concurs Nacional de Raça Bruna dels Pirineus a Vic

La Cerdanya va sumar dos premis; el segon en la categoria de toros (Cal Duc, de Bolvir) i el tercer en la de brava (Can Margall, de Llívia). 

Raça Bruna dels Pirineus
photo_camera Entrega del premi al 'Gran Animal Campió Jove' a la ramaderia aranesa Vallnova-Espanholet.

Com ja és tradició dins dels actes del Mercat del Ram de Vic, dissabte es va celebrar una nova edició del Concurs Nacional de la Raça Bruna dels Pirineus amb la participació de ramaderies de tot l'àmbit pirinenc des de l'Aran, el Pallars Jussà i Sobirà, fins el Berguedà o el Ripollès. El pavelló del bestiar va exhibir uns cent cinquanta caps de bestiar. Enguany, però, no es va celebrar a la capital vigatana la subhasta de vedells procedents del centre de testatge de la raça, ja que aquest esdeveniment tan rellevant per als ramaders associats a la Februpi es reserva per a celebrar-lo el proper 3 de maig, dins dels actes d’inauguració del nou centre de testatge situat dins de la finca de Bellestar, a Montferrer i Castellbò (Alt Urgell). L’acte comptarà amb la presència de la Consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Teresa Jordà.

Una altra de les novetats del concurs d'enguany va ser el tastet de pinxo de carn de vedella bruna que es va fer a la carpa situada a l'entrada del recinte, al davant de la botiga de marxandatge i roba que sempre obre l'espai de la Bruna dels Pirineus, al costat del ring i la graderia.

Durant el recorregut inaugural pel recinte firal l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, la Consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Teresa Jordà i el President de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Torra, van fer estada al pavelló de la Bruna on van degustar els pinxos-tastet en companyia del President de la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus (Februpi), Josep Maria Moga. Des d’allí van poder seguir una part del concurs, en l'apartat de vedelles, des de la primera fila.

El jutge del concurs d'aquest any, Maurici Camprubí, veterinari amb una llarga trajectòria professional a la comarca del Ripollès, comentava que tant el concurs com l’estàndard racial dels animals presentats a Vic no tenien res a envejar a d'altres de nivell internacional amb molt més volum i pressupost, com el celebrat recentment a París.

Pel que fa als animals premiats i les ramaderies d'on procedien, l’explotació de la Val d'Aran i el Berguedà, Vallnova-Espanholet va obtenir el segon premi en la categoria de terçona amb vedell, el primer i el segon premi en la categoria de brava (octubre 2016 - juny 2017), i va fer un ple en la categoria de vedella (gener-març 2018). També va resultar premiada en la categoria de vedella (abril-juny 2018) i es va emportar el premi Gran Animal Campió Jove.

Mentrestant, el Pallars Sobirà a més d’obtenir el tercer premi en la categoria de toros (Casa Coix), es va imposar també en la categoria de vaca amb el primer i el tercer premi (Casa Beta i Casa Coix). I el Pallars Jussà, es va endur el primer premi en la categoria de vaca amb vedell (Casa Fransi) i el primer en la categoria de toros (Casa Mestrepere), amb un animal molt ben valorat pel jutge del concurs.

La Cerdanya va sumar dos premis; el segon en la categoria de toros (Cal Duc) i el tercer en la de brava (Can Margall).

Per la seva banda, el Ripollès també va obtenir una bona dosi de premis: el primer i el tercer en la categoria de terçona amb vedell, i el segon en la categoria vedella (abril-juny 2018); el de Gran Campió del Concurs el va obtenir Mas Pinós, mentre que Cal Tubau es va endur el tercer premi de la categoria de vedella (abril-juny 2018).

Finalment, des del Berguedà, Casa Barbats es va endur el segon premi en la categoria de vaca i el segon i tercer premis en la de vaca amb vedell. Cal Font, gran triomfadora de l'edició anterior del concurs, enguany va obtenir el primer i el segon premi en la categoria de vedella (octubre-desembre 2017).

Així doncs, els més guardonats de la jornada van ser Vallnova-Espanholet i Mas Pinós, els quals a més d'altres premis van obtenir els de les màximes categories: Gran Animal Campió Jove i Gran Animal Campió del Concurs.