ESPORT BLANC ESCOLAR

Uns 150 alumnes de la Seu d'Urgell esquien a Font-Romeu davant la falta de neu als complexos de Tot Nòrdic

Uns 2.400 estudiants de 63 centres educatius de nou comarques de muntanya participen al programa Esport Blanc Escolar
Esport Blanc Escolar Font Romeu 1
photo_camera Alumnes del col·legi La Salle de la Seu d'Urgell practicant esquí de fons a Font-Romeu / Albert Lijarcio

Uns 150 alumnes de diversos centres educatius de la Seu d'Urgell s'han desplaçat aquesta setmana a l'estació d'esquí de Font-Romeu, a la Catalunya del Nord, per dur a terme algunes de les sessions de la modalitat de nòrdic que contempla el programa Esport Blanc Escolar. La falta de neu als complexos que formen part de Tot Nòrdic impedeix, ara per ara, posar en marxa els circuits en aquestes instal·lacions, amb la qual cosa s'ha apostat per anar a buscar-la a estacions veïnes. Mentre, a les pistes de Tavascan, al municipi de Lladorre (Pallars Sobirà), se n'han traçat a la zona de debutants, l'única que poden tenir innivada amb neu produïda. Al programa hi participen enguany uns 2.400 alumnes de 63 escoles de nou comarques de muntanya.

La tècnica de la Mancomunitat de les Estacions d'Esquí Nòrdic, Imma Obiols, explica que s'ha anat a Font-Romeu a dur a terme algunes de les classes perquè l'objectiu és "que es pugui fer el programa sigui on sigui" i no s'hagi de cancel·lar cap sessió. En aquest sentit, detalla que tant el material com els monitors provenen dels complexos de Tot Nòrdic i que, per tant, a les pistes nord-catalanes només s'hi adquireixen els forfets. A més, indica que fa anys que col·laboren amb aquesta estació i que hi envien grups d'escolars quan no hi ha neu als seus circuits.

Esport Blanc Escolar Tavascan Marta Lluvich
Alumnes de l'escola Àngel Serafí Casanovas de Sort participant en l'Esport Blanc Escolar a Tavascan / Marta Lluvich

Obiols apunta que una de les seves preocupacions és la "fidelització" dels empleats de les estacions de nòrdic i que, amb aquesta intenció, s'han buscat alternatives per mantenir l'Esport Blanc Escolar. En el mateix sentit s'ha expressat el director i cap d'explotació de Tavascan, Víctor Perisé. D'aquesta manera, poden continuar treballant, tenint en compte, segons afirma la tècnica de la Mancomunitat de les Estacions d'Esquí Nòrdic, que és un sector "molt feble". Després d'una campanya de Nadal i Reis negativa, on s'han esforçat per oferir altres tipus d'activitats als complexos, ara es mostren optimistes de cara a les pròximes nevades.

Per la seva banda, l'encarregada de l'àrea comercial i de comunicació de l'estació de Font-Romeu Pyrénées 2000, Maude Lletché, diu que rebre aquest públic escolar representa per ells una "oportunitat". A més, ha indicat que el sector nòrdic està en funcionament des del 2 de desembre passat, en part gràcies al sistema d'innivació amb neu produïda. També ha explicat que en els darrers anys estan notant un increment de clients provinents de diversos punts de Catalunya i que durant el Pont de la Puríssima van registrar un augment d'un 20%.

El programa Esport Blanc Escolar està dirigit als alumnes de 3r i 4t de primària i enguany hi participen uns 2.400 de 63 centres educatius: 8 de l'Alt Urgell, 2 de l'Alta Ribagorça, 19 del Berguedà, 8 de la Cerdanya, 4 del Pallars Jussà, 3 del Pallars Sobirà, 10 del Ripollès, 5 del Solsonès i 4 de la Val d'Aran, segons dades facilitades per la Federació Catalana d'Esports d'Hivern. Els estudiants practiquen, en horari lectiu, tant esquí alpí com de fons i surf de neu.

Un dels monitors del programa, Lluc Pallissa, que és codirector de l'escola d'esquí d'Aransa, explica que a banda d'aprendre a esquiar, l'objectiu de les sessions és que els alumnes també es relacionin amb l'entorn i els esports que es poden fer a la comarca. En aquest sentit, ha posat en valor el potencial que té l'Alt Urgell en l'àmbit de l'esquí nòrdic, tot destacant la contribució que hi ha tingut el fet de portar els escolars als diversos complexos.