AGRICULTURA I RAMADERIA

Unió de Pagesos reclama més recursos per al sector agrari en els pressupostos de la Generalitat

Unió de Pagesos ha fet balanç del darrer any agrari, un any encara marcat pels efectes de la pandèmia i per la permanència d'uns preus baixos en molts sectors agrícoles i ramaders.
Pla obert de la roda de premsa d'Unió de Pagesos a la 67a Fira de Sant Miquel de Lleida, amb el coordinador nacional, Joan Caball, i altres membres del sindicat, el 30 de setembre del 2021. (Horitzontal)
photo_camera Roda de premsa d'Unió de Pagesos a la 67a Fira de Sant Miquel de Lleida / Salvador Miret

Unió de Pagesos reclama al Govern que el pròxim pressupost de la Generalitat destini més recursos al sector agrari, tenint en compte la situació de crisi de diversos sectors i els efectes de la pandèmia. Així, demana augmentar les polítiques estructurals per fomentar la competitivitat i sostenibilitat. En el marc de la 67a Fira de Sant Miquel de Lleida, el sindicat ha tornat a reclamar un canvi en la proposta estatal de la nova Política Agrària Comuna (PAC) per tal que beneficiï la pagesia professional. D'altra banda, Unió de Pagesos ha lamentat "l'oportunitat perduda" al Congrés per tal de prohibir la revenda a pèrdues i regular la posició de domini de la gran distribució en la modificació de la Llei de la Cadena Alimentària.

Unió de Pagesos ha fet balanç del darrer any agrari en el marc de la 67a Fira de Sant Miquel de Lleida i 36a d'Eurofruit, un any encara marcat pels efectes de la pandèmia i per la permanència d'uns preus baixos en molts sectors agrícoles i ramaders. En aquest sentit, el sindicat ha reclamat al Govern un increment del pressupost per al sector agrari, per compensar el fet que la Unió Europea destina cada vegada menys suport a la renda i a la vegada incrementa les exigències als productors en temes mediambientals.

Unió de Pagesos ha tornat a reclamar un canvi en la proposta estatal de la nova PAC 2023-2027, que, segons el sindicat, comportarà a Catalunya una reducció d'almenys 139 milions anuals d'ajuts a la renda i un augment substancial de costos de producció. UP exigeix una PAC per als professionals agraris i, en aquest sentit, defensa la definició d'agricultor actiu basada en l'obtenció del 25% d'ingressos totals de les activitats agràries i una franquícia exempta del seu compliment de 1.250 euros i no de 5.000, tal com proposa el Ministeri. També demana a la consellera determinació per reclamar un augment del pressupost coherent amb el nombre de pagesos catalans.

"Oportunitat perduda" amb la reforma de la Llei de la Cadena Alimentària

D'altra banda, Unió de Pagesos veu com una oportunitat perduda per a la pagesia el fet que el Congrés dels Diputats, a través de la Comissió d'Agricultura, no aprovés aquest dimecres, ni la prohibició de la revenda a pèrdues per limitar els abusos i competències deslleials a la cadena alimentària ni la fixació de la quota de posició de domini en la votació del Projecte de revisió de la Llei de la cadena alimentària. L'organització agrària també demana la transposició "correcta" de la Directiva europea sobre pràctiques deslleials en les relacions entre empreses en la cadena de subministrament.

Crisi al sector de la llet

L'organització agrària ha reclamat un cop més uns preus "justos" per als productors de llet. Unió de Pagesos s'ha manifestat els darrers mesos en suport als ramaders de Vaquers d'Osona i a la cooperativa Plana de Vic, que a principi d'agost es van veure obligats per necessitat a acceptar el preu marcat per Làctia (principal proveïdora de Mercadona) tot i que no cobrien costos de producció, i també eren una protesta per la condició de Mercadona de líder de vendes de llet de marca blanca. El sindicat va instar aquesta cadena a modificar la seva política comercial i espera que la resta s'hi sumin i deixin d'utilitzar la llet com a producte reclam.

Segons UP, en els darrers vint anys han plegat 1.194 granges de llet a Catalunya. A l'agost en quedaven 431. Entre el 2006 i el 2018, els ramaders només van tenir beneficis el 2007, el 2014 i el 2017. El preu mitjà percebut en origen és de 33,28 cèntims d'euro per litre, mentre que el llindar mitjà de rendibilitat és de 0,40 cèntims, segons el sindicat.