01.07.2022 |
Viure als Pirineus

Unió de Pagesos i caçadors reclamen més recursos per fer front a les sobrepoblacions d'espècies cinegètiques


Es comprometen a treballar conjuntament i demanen al Govern que actuï ja i posi en marxa el pla anunciat per Agricultura al desembre.

Imatge en què es veu en primer terme el cap d'un senglar mort per un atropellament a la carretera C-14, i senyals de trànsit al fons (horitzontal)
Un senglar mort per un atropellament a la carretera C-14.
Unió de Pagesos i caçadors reclamen més recursos per fer front a les sobrepoblacions d'espècies cinegètiques

Unió de Pagesos i la Federació Catalana de Caça han acordat demanar al Govern i al Departament d'Agricultura que destinin els recursos humans i econòmics necessaris per poder fer front a les sobrepoblacions d'algunes espècies cinegètiques per tal de reduir els danys constants que provoquen en els conreus, així com evitar els accidents de trànsit. Després de reunir-se la setmana passada, ambdues entitats, que s'han compromès a treballar conjuntament amb l'objectiu de redreçar la situació actual, reclamen a l'administració que actuï ja i posi en marxa el pla Inter departamental que va anunciar el 13 de desembre passat per al control d'aquestes espècies. Des de la Federació Catalana de Caça i Unió de Pagesos recorden al conjunt de la societat la importància de la tasca i el compromís dels col·lectius de pagesia i caçadors en la gestió del territori i de la fauna salvatge.

Unió de Pagesos i la Federació Catalana de Caça consideren que calen recursos per elaborar censos reals de les poblacions de fauna per a una gestió correcta de les poblacions. Així mateix, també defensen la necessitat d'establir un sistema de comunicació electrònica dels danys ocasionats per la fauna salvatge, per agilitzar la tramitació de les autoritzacions excepcionals en època de veda, per dur a terme les mesures de gestió de l'hàbitat de neteja de barrancs, lleres i sotabosc que facilitin la caça i allunyin la fauna de les zones agrícoles per retornar-la al medi natural, i per facilitar les actuacions dels caçadors amb la col·laboració dels cossos de seguretat quan sigui necessari, entre altres qüestions.

Durant el balanç de trànsit presentat aquest dimarts a Lleida, els Mossos d'Esquadra han denunciat l'espectacular increment dels accidents de trànsit a la demarcació amb la presència d'animals, majoritàriament senglars i cabirols, fet que han atribuït a l'increment de la població d'aquestes espècies cinegètiques durant els darrers anys. 

Durant el 2016, es van comptabilitzar a Ponent 480 accidents amb senglars, un 23,4% del total, tot i que en la majoria dels casos només es van produir danys materials o ferits lleus i, en cap cas, van ocasionar cap víctima mortal. L'any 2015 es van comptabilitzar 320 accidents amb seglars a les comarques de Ponent, lluny dels 150 del 2010. Els accidents de trànsit amb la presència de cabirols van ser 30, respecte als 20 del 2015. Pel que fa a les comarques del Pirineu, durant l'any passat es van registrar 250 accidents de trànsit amb algun animal implicat –senglars i cabirols, majoritàriament–, un 300% més que l'any 2010 (57).  

Unió de Pagesos i caçadors reclamen més recursos per fer front a les sobrepoblacions d'espècies cinegètiques
Comentarios