30.06.2022 |
Viure als Pirineus

L’AMIC fa 20 anys 

L’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, que va néixer al gener de 1997 amb el nom d’Associació Catalana de Premsa Gratuïta, arriba al 20è aniversari amb més de 280 mitjans associats i té el propòsit d’impulsar la innovació en el sector. Article de Ramon Grau, president de l'AMIC.

AMIC logo 20 anys
El logo els 20 anys.
L’AMIC fa 20 anys 

L’AMIC celebra aquest 2017 el seu 20è aniversari amb tota una sèrie d’actes que van començar al mes de novembre quan l’Associació va visitar les institucions de la Comissió Europea a Brussel·les, va presentar el llibre “10 Claus per una fórmula més eficient a partir de l’anàlisi de la innovació digital internacional” fruit del Premi de Recerca en Nous Models de Negoci de la Premsa de Proximitat que va atorgar a la Dra. Carmina Crusafon.  El dia 23 de novembre l’AMIC va presentar oficialment el logotip del 20è aniversari, durant la trobada territorial entre els editors de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Els 20 anys: d’ACPG a AMIC

Els inicis: Associació Catalana de Premsa Gratuïta. L’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació va néixer al gener de 1997 sota el nom d’ACPG -Associació Catalana de Premsa Gratuïta- amb l’objectiu d’agrupar la premsa de proximitat gratuïta de Catalunya i poder actuar amb més força tots junts. Durant els primers anys estava integrada per unes desenes de publicacions gratuïtes, la gran majoria de proximitat, que van arrelar a molts municipis i comarques catalanes i que en molts casos han esdevingut els mitjans més llegits en el seu territori.

Els últims deu anys: Associació Catalana de Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals. La ferma i innovadora aposta per la professionalització dels editors de mitjans d’informació de proximitat geogràfica o temàtica, defensant l’ofici del periodisme, promovent el rigor empresarial, la innovació i la rendibilitat dels mitjans, i fent-ho sempre des de la responsabilitat social ha permès en una dècada a l’Associació passar de 37 capçaleres associades (llavors totes publicacions gratuïtes) a completar l’any 2014 amb 206 mitjans associats: 101 publicacions impreses i 105 mitjans digitals. En aquesta dècada l’associació s’ha obert en dues direccions: una geogràfica, a les Illes Balears, País Valencià i Andorra, a on comptem amb més de trenta mitjans associats; i l’altra, cap a altres formats, que ens ha portat a esdevenir l’associació de mitjans d’informació digitals generalistes, temàtics i territorials del país.

D’ACPG a AMIC: Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació. Fa poc més de dos anys l’Associació va canviar el nom, d’ACPG a AMIC, perquè en aquesta nova dècada l’Associació es vol convertir en una veritable patronal del sector dels mitjans d’informació i comunicació potenciant tres grans eixos: la qualitat del col·lectiu, prioritzant el rigor a través de control de les tirades i audiències, i les millores del contingut redaccional; la utilitat, posant tots els recursos encarats al servei dels editors; i la representativitat, volem aglutinar tota la premsa professional de proximitat i especialitzada, sigui en suport paper o digital, per donar valor al nostre col·lectiu davant el mercat i administracions.

Els propòsits de futur de l’AMIC

Les activitats impulsades per l’Associació, formada per més de 280 mitjans, durant l’any 2016 van voler ajudar als editors d‘arreu del territori a visualitzar cap a on va el futur dels mitjans de proximitat, tant en el desenvolupament de nous productes i formats, com en la creació de noves fórmules o nous models de negoci. És en aquesta direcció, i molt especialment en el marc del 20è aniversari de l’AMIC, que commemorem aquest any 2017, que volem impulsar accions que potenciïn aquesta mirada al futur dels mitjans de proximitat i especialitzats: quin canvis ens venen?, què està passant a nivell internacional?... i alhora, amb un enfocament formatiu molt pràctic i útil per als editors.

Per als propers anys, amb la implicació de la Junta i dels associats, veiem a l’AMIC consolidat com una veritable central de vendes de publicitat i de generació de nous models d’ingressos; ajudant a experimentar als mitjans de proximitat per a que puguin diversificar la seva oferta i créixer en ingressos; i contribuint a crear ecosistemes de col·laboració al voltant de la innovació en el sector periodístic de proximitat, ja que pensem que ara la innovació és tasca de tots, i a l’AMIC volem ser-ne un dinamitzador principal.

Les activitats durant el 20è aniversari

Al llarg d’aquest any, l’AMIC continuarà apostant per situar-se com la patronal dels mitjans d’informació, oferint els millors serveis per als seus associats. En aquest sentit es continuarà treballant en les trobades territorials i la formació, així com també se celebrarà a la primavera la Jornada a Palma de Nous Models de negoci de la premsa de proximitat. Cap a la meitat d’any Reus, Ciutat de la Cultura Catalana 2017, acollirà la XX Assemblea de l’AMIC, a la que hem convidat al Molt Honorable President de la Generalitat, Carles Puigdemont. Seguint amb el compromís de l’AMIC amb els joves i l’escriptura, al mes de maig se celebrarà a “la Pedrera”, amb la presència del Conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, el lliurament de premis de la 9a edició de Ficcions, l’aventura de crear històries 2017, en la que es preveu una participació de més de tres mil estudiants de secundària d’instituts d’arreu de l’àmbit lingüístic català. A finals d’any organitzarem a Barcelona la sisena edició de la Jornada Internacional de Mitjans de Proximitat.

Amb orgull podem dir que som una Associació que malgrat la crisi, els editors associats no tanquen, sinó que creixen i diversifiquen la seva oferta de canals d’informació; que construeix escenaris de col·laboració entre mitjans per millorar el conjunt; que incorpora cada cop més mitjans, acostant-se als tres-cents associats; i que actua com a patronal del sector, pensant sempre en el conjunt dels mitjans impresos i digitals, no només amb els associats actuals, pensem i defensem els interessos de tot el sector.

Una Associació que està agraïda per l’esforç i complicitat de tanta gent que ha cregut en el periodisme de proximitat.

Gràcies a tots i totes,

Ramon Grau, President de l'AMIC

L’AMIC fa 20 anys 
Comentarios