RAMADERIA

Unió de Pagesos fa una crida a no començar una "guerra per l'aigua" entre diferents territoris

L'organització alerta de la falta de farratge per a la ramaderia de muntanya pels tancaments dels canals
unnamed (88)
photo_camera Joan Guitart i Jordi Armengol a la seu d'Unió de Pagesos a la Seu d'Urgell / UP

Unió de Pagesos (UP) ha fet una crida a no començar una "guerra per l'aigua" entre territoris afectats per la sequera. El responsable de sectors ramaders Jordi Armengol ha dit que la ramaderia de muntanya està amenaçada perquè al nou ploure no hi ha pastures i tampoc podran comprar farratge a l'Urgell perquè s'han tancat els canals del Segre. En aquest sentit, l'organització agrària insta al Departament d'Acció Climàtica a què es posi a disposició del sector farratge o se'ls indiqui on comprar-ne sense haver d'afrontar preus a l'alça que poden arribar a suposar un sobre cost de 60 euros per a l'engreix d'un vedell. El sector ja té coll avall que es perdrà un any de producció i demana mesures per evitar una situació "catastròfica".

UP aposta per la "solidaritat" entre sectors i territoris en la gestió de l'aigua a Catalunya, en el marc de la greu sequera que viu el país, per tal que l'agricultura i la ramaderia de les comarques de muntanya no surtin més perjudicades que d'altres.

En els darrers dies algunes veus han demanat que pel tancament dels canals d'Urgell i Segarra-Garrigues no s'hauria de regar aigües amunt dels embassaments d'Oliana i Rialb per tal de recuperar així les reserves. En aquest sentit, el responsable de comarques de muntanya del sindicat, Josep Guitart, ha recordat que en aquesta part del país no es disposa d'embassaments per regar i la sequera és ara molt important ja que no hi ha pastures per al bestiar i els conreus pateixen les mateixes conseqüències que a altres comarques.

Joan Guitart Foto Unió de Pagesos (1)
Joan Guitart, Coordinador territorial de les comarques de muntanya d'Unió de Pagesos / UP

A la muntanya, l'aigua que fa servir la pagesia per regar, bàsicament a l'Alt Urgell i la Cerdanya, no es perd i torna en gran part al cabal del riu. En aquest sentit, el sindicat ha volgut rebatre arguments com els de l'Associació Empresarial de la Fruita de Catalunya (Afrucat). Segons UP, el Pla de regadius 2008-2020 només inclou 4.800 hectàrees de reg aigües amunt dels pantans de Rialb i Oliana.

Jordi Armengol ha insistit que el sector es troba davant un "repte" que no havia vist mai, ja que els anys de sequera "es tirava del rebost" de l'Urgell i tota la conca de l'Ebre per disposar de farratge per al bestiar, però enguany no n'hi haurà perquè no s'hi pot regar. A això s'hi suma el problema que el preu de l'alfals s'ha multiplicat diverses vegades perquè s'ha de portar de fora i per això reclamen al Departament d'Acció Climàtica que en busqui o els faciliti llocs per trobar-ne.

En paral·lel, el sindicat també exigeix al govern espanyol mesures urgents econòmiques com ajuts directes, finançament i flexibilització de les condicions dels ajuts directes i dels de desenvolupament rural de la Política Agrària Comuna (PAC), fiscals (IRPF, tarifes de l'aigua, i IBI de rústica, entre d'altres), socials (quotes de la Seguretat Social, ERTO a les explotacions i a les cooperatives i altres entitats associatives del sector) i obres d'emergència per facilitar aigua que asseguri els abastaments imprescindibles per a la supervivència del bestiar i de les plantacions de conreus llenyosos.