AGRICULTURA

Unió de Pagesos demana la gratuïtat de les ITV per a la maquinària agrícola

El sindicat reclama des de fa anys all govern espanyol que faci ús de la facultat que permet la Directiva 2014/45/UE.
ITV mòbil agrícola
photo_camera Una ITV mòbil per a vehicles agrícoles
Unió de Pagesos ha demanat que les inspeccions tècniques de vehicles (ITV) per a la maquinària agrícola de la qual en sigui titular la pagesia catalana siguin gratuïtes en les seves propostes dins el procés de participació pública sobre la regulació de la prestació del servei d’ITV a Catalunya.
 
El sindicat reclama des de fa anys al Govern de l’Estat, tant amb el PP com ara amb el PSOE i Podemos, que faci ús de la facultat que permet la Directiva 2014/45/UE per tal que s’eximeixi d’haver de passar la ITV a la maquinària agrícola, tal com han fet altres països europeus. Fins i tot, ha traslladat, en aquest sentit, una proposta d’esmena en la tramitació de la Llei de la cadena alimentària que actualment s’està tramitant al Congrés de Diputats. No obstant això, tenint constància del rebuig dels ministeris d’Agricultura i d’Indústria a aquesta proposta, Unió de Pagesos demana al Govern de Catalunya que n’assumeixi el cost.
 
El sindicat considera que la pagesia catalana ja contribueix, i amb escreix, a una sèrie de serveis a la societat no remunerats pel mercat ni tinguts en compte per l’Administració té a l’hora d’avaluar l’esforç fiscal que realitza: manteniment de l’equilibri territorial, un paisatge endreçat, prevenció dels incendis forestals, preservació i foment de la biodiversitat. A més, cal recordar que la pagesia produeix aliments sans i segurs, tant per al medi com per a la ciutadania, i respecta el benestar animal per garantir la seguretat alimentària dels ciutadans. Tot i que la producció d’aliments sí que es remunerada pel mercat, moltes vegades ho és de manera insuficient.
 
Unió de Pagesos ha demanat una millora del servei d’ITV mòbil perquè cap màquina ni tractor agrícola s’hagin de desplaçar més de 15 quilòmetres per a realitzar la inspecció, com passa actualment amb les inspeccions d’equips d’aplicació de fitosanitaris. El sindicat també reclama que cap ITV mòbil es pugui a negar a realitzar inspeccions a tractors (algunes no presten el servei a tractors que poden superar els 40 km/h) i que no sigui necessari retirar les pales del tractor a l’efectuar la inspecció, de la mateixa manera que no cal retirar altres arreus com cultivadors o equips com picadores, segadores o botes d’aplicació de fitosanitaris.
 
Finalment, Unió de Pagesos també ha demanat que la llei permeti flexibilitzar els requisits que es demana per prestar el servei d’ITV a la maquinària agrícola amb l’objectiu que cooperatives, organitzacions de productors, associacions de defensa vegetal i les pròpies organitzacions professionals agràries puguin prestar aquest servei a la pagesia.

comentaris