ESTACIONS DE MUNTANYA

FGC provarà de fer neu amb una "tècnica pionera" que redueix un 40% el consum d’aigua

Les sis estacions d'esquí del Govern preveuen obrir portes l'1 de desembre: "La temporada està coberta"
Port Ainé @Oriol Bosch
photo_camera Estació d'esquí de Port Ainé / Oriol Bosch

Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) provarà de fer neu amb una "tècnica pionera" que redueix un 40% el consum d'aigua aquesta temporada, com a part d'un estudi que s'allargarà tres anys. Així ho ha anunciat Toni Santmartí, director de FGC Turisme en la presentació de la temporada d'hivern de les sis estacions d'esquí que gestiona l'empresa pública catalana. La previsió d'obertura general és l'1 de desembre tot i que en algunes pistes es podria començar a esquiar a finals de novembre si el temps ho permet. Segons la companyia, la temporada d'esquí d'enguany "està coberta" tot i la sequera que ha afectat el territori perquè encara es nodreixen de les reserves del 2022.

"Tenim un sistema circular per reaprofitar l'aigua, les basses estan totes plenes, i tenim les reserves d'aigua necessària per mantenir la innivació. Tenim la temporada coberta", ha insistit el president de FGC, Antoni Segarra. Les reserves de les estacions s'omplen quan la neu de l'any anterior es fon, és a dir, a l'abril o al maig passat ja van omplir-les.  

FGC Presentació temporada esquí 2023-24 1
La consellera Ester Capella durant la presentació de la temporada d'hivern de FGC / @FGC

El 'Laboratori de la Neu', nom amb el qual s'ha batejat el projecte per a millorar l'eficiència i reduir el consum d'aigua, és una col·laboració entre FGC i l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB–CSIC). "Ara ja s'ha provat al laboratori i funciona, toca provar-ho al terreny", ha dit Toni Santmartí, director de FGC Turisme, que ha destacat que la tecnologia en qüestió és "pionera i única" al món. En condicions normals, només s'aprofita el 75% de l'aigua necessària per a crear neu amb canons. En canvi, amb el nou sistema es pot "augmentar el punt de congelació de l'aigua amb un mineral" i permet fer servir el 100% dels recursos hídrics per a innivar. 

Durant el 2022, les estacions han aconseguit una reducció del 25% en el consum d'aigua per visitant si es compara amb l'any anterior.  

En la presentació, els representants de Ferrocarrils han defensat l'impacte econòmic de les estacions de muntanya de 322 milions d'euros, amb una despesa de 148 milions. Aquest any, el Govern ha adquirit una nova màquina trepitja neu verda i una vintena d'innivadors, la gran majoria dels quals seran per a Vallter.

FGC Presentació temporada esquí 2023-24 2
La consellera de Territori, Ester Capella, amb el president de FGC, Antoni Segarra / @FGC

D'altra banda, aquesta temporada les estacions d'esquí que són propietat del Govern acolliran dues competicions internacionals d'esport blanc, la Copa del Món d'esquí a Boi Taüll el 27 i 28 de gener amb les modalitats de relleu mixtos d'esprint, amb possibilitats de medalla catalana, i de Para-esquí a la Molina del 12 al 17 de gener.

En general, la companyia aposta per vendre una experiència de muntanya que no només se centri en l'esquí i per això ha creat un club d'avantatges exclusius anomenat Club Pirineu 365, que permetrà rebre ofertes personalitzades i agilitzar gestions, un mirador panoràmic 360 graus a Espot amb vistes a tots els pics del parc d'Aigüestortes i a la Pica d'Estats, i un coworking a Vallter per als "nòmades digitals" que treballen en plena alta muntanya.

A banda d'agilitzar la compra de forfaits i aconseguir bonificacions, l'objectiu del club de beneficis és, en el futur, aplegar totes les estacions d'esquí del Pirineu en una comunitat.

FGC presentació temporada 2023-24 @Aina Martí
La consellera Ester Capella amb Marc Sanglas, Antoni segarra i Toni Santmartí / Aina Martí

Per a completar aquesta transformació, FGC no comptarà amb recursos provinents dels fons Next Generation, articulats per la Unió Europea després de l'esclat de la covid, perquè Catalunya no entrava en els paràmetres de comunitats amb renda baixa que podien optar-hi, com l'Aragó.  

En total, hi haurà més de 130 esdeveniments en més de 35 activitats a les estacions que gestiona l'empresa de la Generalitat. L'empresa ha defensat que en l'últim any les estacions han reduït les emissions de CO2 un 89%, passant de 18.000 tones a 1.900 tones.