GASTRONOMIA

Martin Comamala, del restaurant 539 Plats Forts de Puigcerdà, 'millor cuiner 2023'

El Gastronomic Fòrum Barcelona també ha guardonat a Gessamí Caramés, del restaurant  Meleta de Romer, com 'Cuinera Sostenible'.
Martin Comamala cuiner 2023
photo_camera Martin Comamala, del restaurant 539 Plats Forts de Puigcerdà, 'millor cuiner 2023' / Foto: @6qtena

Martín Comamala, del restaurant 539 Plats Forts de Puigcerdà (Alt Pirineu), ha rebut el premi 'Cuiner 2023' en el marc del Gastronomic Fòrum Barcelona. El certamen també ha guardonat a Gessamí Caramés de Meleta de Romer, un establiment de l'Ametlla de Mar (Terres de l'Ebre), com 'Cuinera Sostenible'.

Martin Comamala cuiner 2023
Martin Comamala, del restaurant 539 Plats Forts de Puigcerdà, 'millor cuiner 2023' / @gastronomicfbcn

La resta de finalistes han estat Rafa Panatieri i Jorge Sastre (Brabo i Sartoria Panatieri, millor pizzeria d'Europa i tercera del món, segons el rànquing 50 Top Pizza Europa 2022); Charly Morote, Sergi Puig i Gemma López (Suru Bar); Jordi Asensio i Patrícia Nieves (Ca Culleres), tots ells a Barcelona; i Adrià Edo (Dit i Fet, Girona).

Tots són cuiners que han destacat, entre altres motius, per treballar amb productes de proximitat, que siguin sensibles a les produccions ecològiques, i per col·laborar amb productors locals. I han hagut d'elaborar un plat representatiu del seu restaurant abans del lliurament d'aquests premis que busquen posar en valor el talent dels xefs més joves.

Format en grans cuines

El cuiner argentí, format en grans cuines com “El Bulli”, “El Capricho” o “Casa Marcial”, porta més de cinc anys regentant a Puigcerdà un petit restaurant anomenat 539 Plats Forts. Amb el seu model de cuina artesana ha aconseguit fer-se un lloc en el sector i convertir-se en un dels establiments culinaris més únics i destacats de la comarca.

Natural de Córdoba (Argentina), el Martín va arribar a la nostra Vila amb la finalitat d’assessorar un altre negoci gastronòmic i es va enamorar de la Vila i de la seva gent. El seu esperit viatger i aventurer el va fer marxar d’aquí, però va quedar tan captivat pel que li oferia aquest entorn idíl·lic  que va decidir tornar per establir-se a la Cerdanya amb un restaurant propi.

Martin Comamala
Martin Comamala, del restaurant 539 Plats Forts de Puigcerdà, 'millor cuiner 2023' / Foto: @6qtena

El seu local no només ofereix una cuina “pròxima, salvatge i simple”, sinó que també brinda una experiència diferent, ja que és ell mateix qui rep els seus comensals, els pren nota, els cuina i els explica detalls i anècdotes sobre cadascuna de les propostes que tastaran.

Actualment hi ha 28 plats disponibles a la seva carta, però cada setmana l’oferta canvia i s’adapta. A més, tot i que treballa completament sol, en Martín ofereix dos menús degustació diferents i una carta de vins que supera les 60 seleccions.

El xef descriu el seu restaurant com un lloc on es cuina amb afecte, on la gent pot venir a gaudir, a xerrar i a compartir les seves idees i opinions gastronòmiques.

Gessamí Caramés
Gessamí Caramés, del restaurant  Meleta de Romer, millor 'Cuinera Sostenible' / @gastronomicfbcn

Precisament el format de barra japonesa permet que els 8 comensals que entren per torn s’asseguin davant del cuiner i siguin testimonis de com treballa el producte, creant així una atmosfera propera, casolana i familiar.

Les propostes culinàries que ofereix el cuiner al 539 porten el seu segell d’identitat i tenen la brasa com a nexe comú. A més, tots estan basats en una matèria primera excepcional, amb uns productes exclusius de rigorosa estacionalitat i de la màxima proximitat possible, només a l’abast de les millors estrelles Michelin.

És cert que la idea d’un argentí en una barra japonesa fent cuina mediterrània a Puigcerdà pot semblar una mica arriscada, però a vegades les idees més esbojarrades són les que millor funcionen. De fet, el seu local compta a Google Maps amb una nota mitjana de 4,9/5 (amb 224 ressenyes) i el 2021 les seves croquetes de pernil van ser finalistes al congrés gastronòmic més important del món, el “Madrid Fusión”.