HISTÒRIA LOCAL

La Seu d’Urgell commemora aquest cap de setmana els 200 anys de la Regència d’Urgell

El congrés “Absolutismes i liberalismes al segle XIX. 200 anys de la Regència d’Urgell”, se celebrarà a la Seu d'Urgell i Avià el cap de setmana del 12 i 13 de novembre.
Regència d'Urgell
photo_camera La Seu d’Urgell i Avià commemoren els 200 anys de la Regència d’Urgell

L’any 1822 es va establir a la Seu d’Urgell la Regència absolutista d’Espanya, un episodi destacat de les tensions entre absolutistes i liberals que es van produir durant tot el segle. En commemoració d’aquests fets, se celebra el congrés “Absolutismes i liberalismes al segle XIX. 200 anys de la Regència d’Urgell”, que tindrà lloc el dissabte 12 de novembre durant tot el dia a la sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell i el diumenge 13 al matí a l’Ateneu d’Avià.

Portada del Diario de Urgel de 1822
Portada del 'Diario de Urgel' de 1822

El congrés, que compta amb quatre ponències i 21 comunicacions, s’estructura en tres àmbits: El Trienni Liberal i la Regència d’Urgell; La construcció del nou estat liberal; i La perpetuació del conflicte. El conjunt de les intervencions, a càrrec d’especialistes i investigadors de diferents procedències, aportarà noves dades i línies de recerca per a l’estudi de la Regència, però també, des d’un punt de vista ampli a nivell temàtic i cronològic, sobre el context de canvis i tensions que es van allargar durant tot el segle XIX. Complementàriament, el dissabte a les set de la tarda es presentarà el llibre “La Guerra Gran al Pirineu. El Llibre de Notes de la Seu d’Urgell (1791-1856)”, a càrrec de Josep Albert Planes –autor de l’estudi introductori– i Lluís Obiols Perearnau –editor del text–, publicat per Anem Editors. L’assistència a tots els actes és lliure i gratuïta.

El congrés, organitzat per l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, el Centre d’Estudis d’Avià, els arxius comarcals de l’Alt Urgell i del Berguedà i el centre associat de la UNED de la Seu d’Urgell, compta amb la col·laboració dels Ajuntaments de la Seu d’Urgell i d’Avià i dels Consells Comarcals de l’Alt Urgell i del Berguedà.

comentaris