04.12.2022 |
Viure als Pirineus

FORESTAL

La Generalitat subhasta 23.258 tones de fusta dels boscos públics, principalment de l'Alt Pirineu

Els lots s’han adjudicat a 13 empreses per un import de 377.109,63 euros, que representa un increment del 20% respecte el preu inicial.

Maquinària forestal
Màquinaria fent tasques forestals a la muntanya d'Arp a La Vansa i Fórnols / govern.cat
La Generalitat subhasta 23.258 tones de fusta dels boscos públics, principalment de l'Alt Pirineu

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha licitat 23.258 tones de 36 lots de fusta dels boscos públics de Catalunya per un valor de 377.109,63 euros, que representa increment del 20% respecte el preu inicial, a 13 empreses.

Aquesta subhasta és una de les mesures que el Departament té en marxa per dinamitzar la gestió forestal, especialment a l’àmbit de les forests de propietat pública, ja siguin d’entitats locals o de la Generalitat. Els boscos públics ocupen una superfície aproximada de 485.000 ha, cosa que en el seu conjunt representen un 24% de la superfície forestal a Catalunya.

Els lots subhastats es troben principalment a les comarques de l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Segrià i la Noguera. La novetat d’enguany és que, tal i com demanava el sector, s’ha diferenciat el preu de la fusta per serra del preu de trituració, d’acord amb les estimacions dels volums d’aprofitament. Un mesures que aquest any s’ha fet amb els lots de l’Alt Urgell i la Cerdanya, i amb la previsió d’implantar-ho a tots els lots en les pròximes subhastes.

subhasta_eVoxgJk
La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, durant la subhasta de fusta d'aquest matí / govern.cat

La gestió forestal i l’aprofitament de la fusta d’aquests boscos públics permet millorar-ne la vitalitat, reduir-hi el risc d’incendis i fer-los més resistents enfront de sequeres, plagues forestals i altres fenòmens extrems causats pel canvi climàtic.

Gran part de la fusta que avui s’ha subhastat prové de boscos ordenats, que en el cas dels espais naturals de protecció especial s’han sotmès a informe dels òrgans de gestió corresponents a fi d’incorporar les condicions que permetin fer compatible l’aprofitament d’aquests boscos amb la conservació de la biodiversitat.

La subhasta de fusta pública forma part d’una aposta més global centrada en l’àmbit de la gestió forestal. L’objectiu del Departament és impulsar la bioeconomia i el desenvolupament de les zones rurals a través d’una estratègia que se centra en la gestió forestal sostenible, el foment de l’ús de la fusta en la construcció, l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola o l’impuls del sector surer de Catalunya, entre altres. Un model de gestió que permet la generació estable de llocs de treball directes i indirectes de caire local a les zones rurals.

ANNEX COMARQUES

Subhasta fusta boscos
Font: Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

 

La Generalitat subhasta 23.258 tones de fusta dels boscos públics, principalment de l'Alt Pirineu
Comentarios