29.11.2021 |
Viure als Pirineus

Una setmana després encara segueixen les protestes contra el programa sobre el contraban emès per TV3

Ha protestat tothom però això, de moment, a TV3 sembla afectar-li poc. Els primers en queixar-se airosament van ser els veïns de la Seu d'Urgell que durant dos dies van fer bullir la xarxa amb comentaris crítics amb l'enfocament que es va fer sobre el contraban en el reportatge emès el dimarts dia 2 de juny per la televisió pública catalana. Després van venir les protestes de l'alcalde Albert Batalla, posteriorment els advocats de la capital de l'Alt Urgell i ara, una setmana després, ho han fet els empresaris urgellencs. Per part de TV3, però, encara no hi ha hagut cap resposta formal als centenars de queixes emeses per part de la gent del territori.

2015060314185491925
Una de les imatges manipulades que es van emetre en el reportatge.
Una setmana després encara segueixen les protestes contra el programa sobre el contraban emès per TV3

TV3 es va despenjar la setmana passada, el dia 2 de juny, amb un "Sense Ficció" dedicat al contraban que ha aixecat les ires dels urgellencs i urgellenques. "S'esperava més d'una televisió pública que vol ser de qualitat però que cada dia perd credibilitat". Aquest comentari publicat per un espectador al facebook mostra quines són les sensacions compartides per molts, i expressades per centenars d'espectadors de l'Alt Urgell que van veure en el documental com un reportatge "manipulat" que deixava entreveure que "la gent de l'Alt Urgell no sabem fer res més que contraban".

Per aquells que tinguin interès a recuperar el documental el poden veure en aquest enllaç

Les reaccions no es van fer esperar i ja en plena emissió del documental es van produir a les xarxes socials els primers comentaris de queixa per l'enfocament del reportatge. Les crítiques s'han reproduït a milers. Des del mateix alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, que surt al vídeo i que en un missatge a la seva pàgina de facebook diu això: "Molt decebut enfocament ‪#‎ContrabanTabacTV3‬. ‪#‎laSeu‬ és molt més que tot això i us ho vaig explicar. La pràctica del contraban és minoritària!". Però, com ell, centenars de veïns anònims, i fins i tot periodistes locals, que han expressat la seva decepció amb el programa. També han protestat els advocats, entre d'altres coses, per l'ús que es va fer en el reportatge del cas de l'exalcalde i exconseller, Jordi Ausàs, jutjat per un cas de contraban.

Ara, els empresaris

Finalment, l'Associació d'Empresaris de l’Alt Urgell (AEAU) s'ha sumat aquesta setmana a les queixes que ha generat el contingut del documental 'Contraban', emès el passat 2 de juny en el programa 'Sense ficció' de TV3. L'entitat ha tramès una carta al director de Televisió de Catalunya, Eugeni Sallent, en què denuncia que es dóna "una visió rotundament falsa" de la realitat de la comarca.

La missiva considera que "el reportatge semblava donar a entendre que bona part de la ciutadania del territori es dedica directament al contraban o bé hi ha una convivència generalitzada". Així, el text recorda que la mateixa AEAU "compta amb més de dues-centes empreses associades" que, sumades a d’altres agrupacions mercantils i turístiques, "evidencien que hi ha un teixit productiu i comercial remarcable".

El text, segons publica RàdioSeu, recorda que l'Alt Urgell és "una comarca de muntanya, amb totes les dificultats que implica, i malgrat això, tenim empreses de primer nivell en sectors agroalimentaris, turístics, ramaders, entre d’altres". Empreses, hi afegeixen, "que cada dia s’esforcen per tal de tirar endavant el seu negoci, arrelar gent al territori i crear un valor afegit". Es per això que, conclouen que "el documental no fa justícia amb l’esforç de totes aquestes persones". Per tot plegat, la patronal demana a TV3 "que faci una rectificació per la imatge equivocada que es va donar tant de la comarca com dels seus habitants".

Una setmana després encara segueixen les protestes contra el programa sobre el contraban emès per TV3
Comentarios
Entrando en la página solicitada Saltar publicidad