El pirinenc Joan Ribó guanya l’alcaldia de València a la històrica Rita Barberá

Aquest dissabte al migdia molta gent d'Adrall i de la Seu d’Urgell estaven pendents del que passava a València. Per la ràdio, la televisió o internet seguien amb atenció els aconteixements que havien de portar Joan Ribó Canut a prendre el relleu de Rita Barberà (que va dimitir el dia abans en un acte que ja ho diu tot de la talla del personatge) a l’alcaldia de la capital del País Valencià. Ribó, de Cal Borda d'Adrall, té 67 anys, fa 50 anys que va anar a estudiar València però és fill d'Adrall i té bona part de la família a l'Alt Urgell on hi conserva moltes amistats d’infantesa i joventut.

ribo
photo_camera El pirinenc Joan Ribó és el nou alcalde de València.

El nou alcalde de València, que ha rebut algunes crítiques per part de la dreta pel fet de no ser valencià de naixement (tot molt propi d'aquest país), ha assegurat que després de portar mig segle a la capital del Túria és “valencià per voluntat propia”. Ribó ha fet un discurs d’obertura de mandat impecable, brillant, i es considerat per aquells que els coneixen bé com un home honrat, rigorós i compromés amb la societat.

Joan Ribó Canut es va traslladar a Barcelona per fer els estudis de Batxillerat i més tard es va establir a València per estudiar Enginyeria Agrònoma. És expert en tecnologia d'aliments i en plaguicides no contaminants i té el doctorat per l'Institut Agroquímic de València, on va publicar vuit treballs d'investigació, i ha dirigit tres tesis doctorals. També ha estat set anys professor a la Universitat Politècnica valenciana. Més tard va esdevenir catedràtic i professor en instituts de secundària.

Ribó es va presentar a les eleccions com a cap de llista de Compromís per València i ha desbancat a Rita Barberá gràcies al suport dels regidors de Compromís per València, PSPV-PSOE i València en Comú (la marca blanca de Podem). 'Després de 24 anys d'una certa foma de governar avui comença una nova època per a València. Vos convide a participar en el canvi', ha acabat dient Ribó en el seu discurs. Un discurs en què ha tingut un record especial per als veïns del Cabanyal, i en què ha destacat que apostarà per la transparència i per combatre la corrupció.

Després de la seva proclamació, Joan Ribó ha sortit al carrer on centenars de persones l'han aclamat a la plaça de l'Ajuntament de València al crit d' 'alcalde!'. En la concentració s'han pogut veure nombroses banderes de Compromís i alguna del PSPV-PSOE. A la proclamació de Ribó ha assistit la síndic de Compromís, Mónica Oltra, i el vicepresident primer de les Corts Valencianes, Enric Morera (també de Compromís) així com l'exalcalde socialista Ricard Pérez Casado, entre altres.

Al seu discurs, el nou batlle ha recordat que va arribar a València fa 50 anys per estudiar i que 'aquesta ha estat una ciutat que m'ha fet créixer i ser un valencià per voluntat pròpia'. Ribó ha agrait la confiança a tots els seus votants i ha remarcat que serà un alcalde per a tots els ciutadans. El nou cap del govern municipal ha assenyalat que la transparència ha de ser un dels eixos del seu mandat, dient que l'ajuntament 'ha de tenir parets de vidre'. Així mateix, ha manifestat el seu compromís contra la corrupció i per retornar 'tots els diners que han sortit de la caixa comuna'.

Ribó ha dit que vol 'treballar al costat dels ciutadans' i s'ha posat com una de les prioritats reduir la taxa d'atur amb foment de les polítiques de rehabilitació dels habitatges, impuls de l'agricultura de l'horta de València, polítiques turístiques i foment del comerç de proximitat front a la 'competència deslleial' de la llibertat d'horaris.

'Respectarem el Cabanyal i la seva peculiar trama urbana' ha dit Ribó en relació a la paralització del projecte d'ampliació de l'avinguda Blasco Ibañez fins el mar passant pel mig del barri. El nou alcalde ha assenyalat que treballarà per la mobilitat sostenible, ampliant carrers per caminar i augmentant carrils bicis alhora que fomentant l'ús del transport públic.

Joan Ribó ha dit que treballarà perquè les Falles siguin patrimoni de la humanitat i per omplir els diversos contenidors culturals que té la ciutat. Així mateix, ha remarcat la importància que el valencià sigui la llengua de València des de la diversitat.