21.10.2021 |
Viure als Pirineus

MEMÒRIA HISTÒRICA

Sarah De Vlam, autora de Passage Pyreneeën, organitza aquest estiu la Tornada al Camí cap a la Llibertat

Es tracta d'una travessia a peu pels senders dels refugiats de la Guerra Civil i de la Segona Guerra Mundial al Pirineu de l’Ariège i el Pallars Sobirà. 

dav
Sarah De Vlam directora del projecte Tornada al Camí de la Llibertat /FS
Sarah De Vlam, autora de Passage Pyreneeën, organitza aquest estiu la Tornada al Camí cap a la Llibertat

Victoria Deluxe és una Companyia de Teatre i un Casal social i artístic a Gant (Bèlgica) obert a narradors d’històries presents i futures. L'equip busca la millor forma artística per expressar veus alternatives, ja sigui en forma de teatre o cinema. Volen respondre d’una manera inspiradora i decisiva a l’evolució del seu propi entorn i del món, trencant imatges estereotipades. També volen ser una llar per a tota mena de gent, amb qui volen connectar de manera duradora. Victoria Deluxe és un projecte artístic inclusiu per a tothom des de 2001 i molt reconegut en el món cultural.

El projecte Tornada al Camí de la Llibertat

Un projecte inclusiu important de Victoria Deluxe és la Acadèmia de Futur (Toekomstacademie), composada per a joves que organitzen, realitzen i comparteixen expressions artístiques amb un fort caràcter social. El proper mes de juliol, un grup de vuit dones joves de la Acadèmia durà a terme el projecte Tornada al Camí de la Llibertat (Terug Weg/Back Road), un viatge pels senders dels refugiats de la Guerra Civil i de la Segona Guerra Mundial al Pirineu de l’Ariège i el Pallars Sobirà. Faran la travessia a peu.

El projecte està relacionat amb el llibre de Sarah De Vlam, Passage Pyreneeën, una història oblidada dels refugiats belgues durant la Segona Guerra Mundial, acollits a l’Ariège de manera solidària per la majoria dels seus habitants i refugiats republicans amagats a la muntanya, que s’arriscaven de ser detinguts per a les autoritats de Vichy i la Gestapo. La tornada al camí cap a la llibertat per les cimes del mausoleu de Pirene revocarà els anys 1939-1944, però per a ells és més que recuperar la memòria. També serà un exercici d'empatia, de connexió amb la natura, de solidaritat entre els caminants i de lliurament a les lleis de la muntanya.

dav(Foto: Sarah De Vlam a la Seu d'Urgell, amb el Cadí al fons / FS)

Les vuit dones tenen els seus propis motius per fer aquest dur viatge. Algunes volen vincular la seva pròpia història com a refugiades amb els refugiats d’abans. Volen descobrir els seus propis punts forts i febles, conèixer gent i gaudir de la natura. Volen conèixer-se millor a través d’una història especifica del passat que s’està convertint en universal. I és rellevant per a la seva pròpia història com a refugiades, immigrants o netes d’avis europeus que van viure l’ocupació nazi. Pel camí, esperen comprendre millor la solidaritat dels habitants dels Pirineus sense els quals els refugiats no haurien sabut mai aconseguir la llibertat.

La gira està dirigida per Sarah De Vlam.

La gira està dirigida per Sarah De Vlam. El 2020, va descriure al seu llibre la història d'Henriette, Pola i Jean, dos refugiats belgues i una jueva belga que van fer la travessa cap a Espanya el 1942 i el 1944. Durant la seva investigació, Sarah ha tingut l'oportunitat d'entrevistar els tres principals personatges. El llibre s’ha emès diverses vegades a la ràdio i la televisió públiques i ha atret una gran audiència que va des d’associacions de veterans, organitzacions jueves, ONG de refugiats i el món cultural, inclosa Victoria Deluxe. I això gràcies a l’enfocament humanista de la història posant el refugiat al centre i dotant-lo d’un caràcter universal.

Passage Pyrennen

La primera etapa del viatge comença el 8 de juliol a Saint-Girons, on visitaran el museu "Le Chemin de la Liberté". L’última etapa finalitza el 14 de juliol a Sort amb una visita al museu “Camí de la Llibertat”, situat a la seva antiga presó. Creuaran la frontera pel coll de Salau el 13 de juliol.

A Bèlgica, el projecte es compartirà amb el públic a traves dels mitjans de comunicació Facebook e Instagram, i un diari al blog: https://www.victoriadeluxe.be/

El director de cine i fotògraf Sipan Hota realitzarà un llargmetratge sobre Terug Weg. Es preveu l’estrena pel 2022. https://www.sipanhota.com/

Terug Heg 1

Jolnar
“Vull entendre millor la història del meu pare i per això vull seguir el camí emprès pels refugiats. Espero aprendre moltes coses."

Hafsa
“L’aventura és a la meva sang i viatjar sempre ha estat un somni meu. Amb aquesta experiència, aprendré més sobre mi mateixa i espero superar els meus límits. El que aprendré d’aquesta experiència, vull emportar-m`ho per el meu futur."

Isabelle
“Sóc del Brasil. No només vull escoltar la història que hi ha darrere d’aquest viatge, sinó que també vull sentir-la. Vull esbrinar com de forts o dèbils són les nostres ments i cossos. Vull conèixer els altres, descobrir nous llocs i sentir-me connectada.”

Jennifer
“Crec en compartir històries i experiències. Compartir la història d’avui pel canvi de demà. M’agradaria recórrer aquest misteriós camí per comprendre millor els personatges històrics. Per viure-ho jo mateixa i també per compartir aquesta experiència. "

Shushanik
“Tinc la meva pròpia història sobre un viatge que vaig fer de la meva terra natal, Armènia, a Bèlgica. Vull assumir el repte físic i mental, tornar al passat, però també gaudir de la natura, la presència de l’altre, les històries ... . ”

Terug Heg 2

Seba
“Jo mateix soc refugiada de Síria. Molts familiars van fugir a peu i per mar i em van explicar moltes coses sobre les sensacions durant el seu camí. Sentiments barrejats de unió, inseguretat i por. No tenien cap altra opció, ho havien de fer. Ara, decideixo viure aquests sentiments jo mateixa.

"Oumaimae"

En una societat plena de tecnologia i turbulències, vull tornar a la natura. Vull conèixer-me per primera vegada, allà dalt, en aquestes muntanyes. Sentir el silenci, la llum del sol, els ocells, la fatiga.Comprendre què era aquesta paraula ‘fugir’.”

Sophie
“A més del fet que m'encanta viatjar, espero les històries que acompanyaran aquest viatge. Històries que demostren que hi ha universalitat en les experiències individuals. Les històries de "casa" i "segura" no eren evidents. Històries sobre l’entrellaçament del passat amb el present. Històries que connecten. No dubto que serà una experiència gratificant. "

Sisco RibóEl pirinenc, Sisco Ribó, es convertirà voluntàriament en el passador entre Salau i el Refugi de Fornet.

Sarah De Vlam, autora de Passage Pyreneeën, organitza aquest estiu la Tornada al Camí cap a la Llibertat
Comentarios