MOBILITAT

El sindicat CCOO exigeix que s'apliqui a l'Alt Pirineu i Aran la integració tarifària del transport públic

El sindicat denuncia que a l'Alt Pirineu i Aran el transport públic és més car que a la demarcació de Lleida
CCOO transport públic Alt Pirineu i Aran
photo_camera CCOO transport públic Alt Pirineu i Aran

CCOO ha denunciat que els veïns de les comarques dels Pallars, l'Alt Urgell, el Solsonès, l'Alta Ribagorça i la Val d'Aran paguen més per l'ús del transport públic que els de la resta de la demarcació de Lleida. Aquesta situació, segons ha apuntat el sindicat des de Vielha, es produeix des de l'any 2010 pel fet que aquestes comarques no estan integrades a l'àrea de Lleida de l'Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM). Així, a Ponent hi ha dos zones tarifàries que inclouen els autobusos, els trens i els serveis establerts a demanda amb un preu màxim d'1,55 euros amb una targeta T-10 i amb la possibilitat de fer transbords dins d'aquesta àrea. Per contra, a l'Alt Pirineu i Aran s'ha de pagar tot l'import del bitllet en la majoria de casos.

Des de CCOO han posat com a exemple el cost del viatge entre Vielha i Lleida, que és de 15 euros i que podria ser de 2,45 euros amb una targeta T-10 si la Val hagués entrat com a zona 3 en la integració tarifària de l'ATM de Lleida. També han lamentat els retards de la implantació de la targeta T-mobilitat a tot Catalunya, prevista inicialment al 2018 i que actualment només està en servei, de manera parcial, a 34 municipis circumdants de Barcelona segons el sindicat.

Per tot plegat, demanen que, transitòriament, s'integrin les comarques de l'Alt Pirineu i Aran –a excepció de la Cerdanya- i el Solsonès com a zona 3 a l'ATM de Lleida. Des del sindicat exigeixen "que no es condemni el territori de Catalunya amb més despoblació i menys serveis de transport públic a tenir uns preus molt més cars que la resta del territori i a seguir discriminat tarifàriament", segons han expressat en un comunicat.