SALUT

Salut incorpora cinc higienistes dentals a l'atenció primària de l'Alt Pirineu i Aran

També treballaran per millorar el seguiment de les malalties bucodentals entre infants i adolescents, les dones embarassades i les persones en situació de vulnerabilitat econòmica.
Higienista dental
photo_camera Salut incorpora cinc higienistes dentals a l'atenció primària de l'Alt Pirineu i Aran / ICS Pirineu

El Departament de Salut encara la recta final del desplegament de la figura dels higienistes dentals en totes les àrees bàsiques de salut (ABS) de Catalunya, entre les quals la Regió Sanitària de l' Alt Pirineu i Aran. Així, des de finals de l’any passat, quan es va començar a implantar aquest nou rol en l’atenció primària, ja s’han incorporat els 5 higienistes previstos a la vegueria pirinenca.

La seva incorporació suposa l’inici del desplegament gradual de la Llei d’atenció pública de la salut bucodental de 2020 i una de les accions recollides al Pla de Salut de Catalunya 2021-2025. Aquests professionals s’integren a les unitats d’odontologia, formades fins ara per odontòlegs d’atenció primària i comunitària i tècnics auxiliars en cures d’infermeria, i es comença així a ampliar la cartera de serveis, augmentant les activitats preventives dirigides a la comunitat i millorant el seguiment de les malalties bucodentals en grups de risc. Això constituirà un impuls per a l’atenció a la salut bucodental dels equips d’atenció primària i facilitarà que l’odontòleg pugui dedicar més temps a les prestacions amb més complexitat.

En concret, aquest nou servei es destina de manera gradual primer a infants de fins a 14 anys, mares gestants, població amb discapacitat, pacients sota determinats tractaments sanitaris i persones en risc de vulnerabilitat social.

Higienista dental
Salut incorpora cinc higienistes dentals a l'atenció primària de l'Alt Pirineu i Aran / ICS Pirineu

Per a Carol Soca, higienista dental assignada a les ABS de Tremp i El Pont de Suert, el seu paper és “fonamental per prevenir trastorns bucodentals i conscienciar la població, ja que hem detectat molta manca d’informació al respecte”. En aquest sentit, recorda que “l’educació i els hàbits saludables són fonamentals per evitar problemes i malalties posteriors, i mantenir unes dents fortes i sanes”.

La classe social influeix en la percepció de la salut bucodental

L’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) de l’any 2021 posa de manifest que el 67,5% de la població adulta, de 15 anys o més, valora la seva salut bucodental com a positiva, indicant que té un estat bo o molt bo de les seves dents i genives. A la Regió Sanitària Lleida aquest percentatge s’eleva fins a un 69,9% i a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran arriba al 71,4%. Ara bé, l’Enquesta evidencia també una gradient de desigualtat segons la classe social i el nivell d’estudis. És a dir, les persones de classe social més afavorida i les que tenen estudis universitaris fan una valoració més positiva en comparació amb aquelles de classe menys afavorida i les que tenen menys estudis.

En els menors de 15 anys, la valoració positiva de l’estat de salut bucodental és del 86,2%. Per regions, a Lleida és del 88,6% i al Pirineu, del 84,9%. També s’observen diferències segons el nivell d’estudis dels progenitors i es constata de nou que és pitjor la valoració de la salut bucodental dels infants de famílies amb estudis primaris o sense estudis.

Un any amb referents de benestar emocional als CAP

La incorporació dels higienistes dentals se suma a la introducció de nous rols professionals a l’Atenció Primària que s’està duent a terme en el marc del Pla d’enfortiment i transformació de l’Atenció Primària i Comunitària. En aquest sentit, ara es compleix un any de la implementació amb èxit del desplegament dels referents de benestar emocional, que han estat 20 a Lleida i 5 al Pirineu.

Durant aquest any, s’ha comprovat que el Programa de benestar emocional ha estat una palanca i un facilitador per activar, de nou, la salut comunitària a l’atenció primària a Catalunya, des d’on s’han liderat el 72% de les activitats comunitàries. En aquest sentit, a la Regió Sanitària Lleida, uns 2.400 usuaris s’han beneficiat de l’atenció dels referents de benestar emocional, que durant aquest temps, han dut a terme gairebé 700 activitats, entre grupals i comunitàries. Al Pirineu, han estat gairebé un miler els usuaris i les activitats, 430.

comentaris