PUBLICACIONS

El restaurant 'Lo Quiosc' de Talarn a la portada del VIURE ALS PIRINEUS del mes de març

La publicació pirinenca d'informació general, VIURE ALS PIRINEUS, acaba de treure el seu número 241, corresponent al mes de març del 2022.
Viure als Pirineus març 2022
photo_camera Portada de la publicació VIURE ALS PIRINEUS corresponent al mes de març de 2022 / FS

El número 241 de la revista pirinenca d'informació general VIURE ALS PIRINEUS, corresponent al mes de març, dedica la seva portada al restaurant ‘Lo Quiosc’ de Talarn. A la seva habitual secció ‘Els Fogons del Pirineu’, Ramon Mitjana i Sònia Gasia, ens parlen de ‘Lo Quiosc’ de la seva cuina i del fantàstic entorn natural, així com de l’ànima musical de l’establiment. 

La secció 'Joves del Pirineu' compta aquest mes amb un grafiter i muralista molt interessant, Oriol Garreta Espuga ‘B:K. Oriol Garreta és de la Seu d’Urgell, té 22 anys i ha estudiat Animació 3D i Efectes Visuals a la Universitat La Salle-Ramon Llull. Garreta ens explica com el muralisme el va enganxar, de la seva passió per l’art en general i de les ganes que té de fer un gran mural a la seva ciutat, a la Seu d’Urgell. Busco embellir el territori i donar una segona vida a parets monòtones o desgastades pel pas del temps, assegura.

Oriol Garreta esprai
El grafiter i muralista Oriol Garreta a Castellciutat / FS

A les pàgines d'Opinió, l'habitual secció 'Una mica de Ciència', Enric Quílez ens parla d’Ucraïna. Quílez arran de la invasió de les tropes russes es planteja “quins canvis tecnològics comportarà aquesta guerra en el nostre dia a dia”.  Per la seva banda, l’escriptor i economista Amadeu Gallart aprofundeix en la història d’un establiment comercial emblemàtic de la Seu d’Urgell: L’antiga Casa Cosmet. Gallart assegura que l’èxit comercial de cal Cosmet, en aquells anys cinquanta i seixanta, és indiscutible. L'historiador Daniel Fité Erill, a la secció 'Ara fa cent anys', ens aproxima al poble de Pallerols del Cantó. Fité explica que entre les produccions principals del terme de Pallerols destacaven el blat, les patates, la vinya i l’olivera.

Pilar Alaez 1
La guia patrimonial Pilar Alaez davant la Catedral d'Urgell /FS

El Viure als Pirineus d’aquest mes de març publica dues interessants entrevistes: una, a la guia patrimonial Pilar Alaez; l’altra, al ramader Ramon Jordana, de ca de Farré d’Avall de Barruera, a la Vall de Boí. Amb motiu del Dia Internacional del Guia de Turisme, hem volgut parlar amb Pilar Alaez Gil i ens ha explicat que la pandèmia ha contribuït a posar en valor el nostre patrimoni. L’increment del turisme autòcton durant aquests dos anys ha estat important i també ha servit per adonar-nos que encara hi ha un gran desconeixement dels nostres elements patrimonials, fins i tot entre les mateixes comarques pirinenques. 

Ramon Jordana ens diu que la seva és una explotació de tota la vida que portem amb el meu pare i el meu tiet i que ja era del meu padrí. Abans era dins mateix del poble, però fa 38 anys la van treure per instal·lar-la aquí. Quan jo em vaig incorporar a l’activitat agrària la vam fer una mica més gran i aquí estem, anar tirant. Per la seva banda, el periodista Jordi Pardinilla publica un petit reportatge sobre Joan Palau i Ribot, quatre generacions de serrallers tradicionals a la Vila de Llívia.

A les pàgines de Cultura, contem que la Cerdanya posa en valor el seu patrimoni cultural. L’àrea de turisme del Consell Comarcal de la Cerdanya ha treballat durant un any en el procés de digitalització de 69 edificis patrimonials de la comarca. En l’àmbit de Medi Ambient ens fem ressò de la campanya de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet per incrementar les xifres de reciclatge amb la campanya ‘Si recicles, guanyes’. L’entitat supramunicipal s’ha marcat el repte d’aconseguir reciclar el 65% dels residus que, d’altra banda, és el percentatge que estableix la Unió Europea com a obligatori a tots els països membres.

L’habitual secció de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) es fa ressò que el 2022 serà l’Any Literari Josep Espunyes al Pirineu. L’Associació Llibre del Pirineu, amb el suport de l’IDAPA, organitzarà diversos actes entorn de l’obra del poeta, lingüista i estudiós de Peramola, que el 2 de gener va fer 80 anys.