SALUT PÚBLICA

La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran aposta per la recerca amb la incorporació d'un tècnic referent

L'objectiu d'aquest nou rol és promoure la investigació entre els professionals sanitaris del territori
c74768d6-f41b-40a3-9985-029bc4bb7251
photo_camera La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran aposta per la recerca amb la incorporació d'un tècnic referent / SALUT.CAT

La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran ha incorporat la figura d'un tècnic referent en recerca al seu equip de professionals per potenciar la investigació en salut. La inclusió d'aquest rol té com a objectiu afavorir la participació en recerca dels professionals assistencials del Pirineu i, alhora, assessorar-los en metodologia i disseny de projectes. Aquesta designació s'emmarca en la intenció del Departament de Salut de millorar l'accés a la formació, la docència i la recerca, apropant-les al territori per tal de captar talent. El gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes, ha dit que "és una estratègia clau per atraure i retenir professionals al territori".

Abrantes ha remarcat que tot i treballar en territoris allunyats dels grans centres de recerca catalans, els professionals han de poder dur a terme aquesta activitat investigadora, compaginant-la amb la seva tasca assistencial.

Problemes prevalents a les comarques de muntanya

Pel que fa als àmbits de recerca, atenent les característiques concretes del territori, la regió sanitària busca desplegar principalment línies orientades al coneixement dels problemes més prevalents a la zona, com ara l'envelliment, la cronicitat o la medicina rural o de muntanya, que ajudin a donar resposta a les necessitats de salut i socials de la població del Pirineu.

c74768d6-f41b-40a3-9985-029bc4bb7251
La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran aposta per la recerca amb la incorporació d'un tècnic referent / SALUT.CAT

Una bona demostració d'aquesta aposta per la recerca és el fet que des de la regió sanitària, conjuntament amb l'IRBLleida i la Diputació de Lleida, s'ha impulsat la creació de la beca de recerca en salut per a professionals sanitaris de l'Alt Pirineu i Aran Intramural Resarch Program (IREP) 2023 (Projectes d'Investigació Biomèdica, Modalitat Alt Pirineu i Aran), dotada amb dos ajuts de 5.000 euros cadascun per a promocionar la recerca biomèdica/sanitària en aquest territori.

Pla de Salut 2021-2025

Aquest compromís amb la investigació queda recollit en el Pla de Salut 2021-2025 tant de Catalunya com de la regió sanitària, que contemplen la recerca com una palanca de canvi del sistema de salut i inclouen un eix específic encaminat a la recerca i la innovació orientades a fer front a les necessitats de salut i del sistema. A més, a Catalunya la recerca i la innovació s'emmarquen dins del Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS), en què la recerca i la innovació es plantegen com a motors de transformació que aporten solucions als problemes de salut de les persones per mitjà de la integració i la generació de coneixement.