MESURES CONFINAMENT

Quan els pobles no tenen botiga, ni banc ni farmàcia

En molts pobles del Pirineu els nens no podran sortir per anar a comprar, al banc o a la farmàcia, perquè senzillament no n'hi ha.
Botiga
photo_camera Una botiga a Bor, a la Cerdanya

Els menors de 14 anys podran sortir a partir del 27 d’abril acompanyats d’un adult per fer les activitats previstes al decret d’alarma: comprar, anar a la farmàcia o al banc. El Consell de Ministres d’aquest dimarts ha aprovat demanar al Congrés el vistiplau aquesta mesura -en el marc de la pròrroga de l'estat d'alarma- que contempla que els nens puguin començar a sortir en les mateixes condicions que els adults.

Pobles sense oficina bancària ni farmàcia

La mesura no deu haver pensat en la realitat del nostre país, on la majoria de pobles petits no disposen de cap entitat bancària ni farmàcia, però sí de molts camins i muntanya per saltar i córrer. I és que viure en municipis petits de l'Alt Pirineu sovint porta aparellada una falta de serveis de tota mena. El 21,5% dels pobles petits de Catalunya no tenen botiga de comestibles i el 35,5% no tenen farmàcia, segons l'informe de Rural Cat, 'L'estat dels pobles petits a Catalunya.

Més del 67% dels municipis de l'Alt Pirineu i Aran no tenen cap oficina bancària al seu terme municipal. En alguns es tracta de pobles petits que han vist com les entitats financeres abaixaven les persianes els últims anys arran de la reestructuració del sistema bancari per la crisi econòmica i per l'increment del negoci de la banca en línia. Però també són molts els pobles de l'Alt Pirineu que no han disposat mai, ni ara ni abans, de banc ni caixer.

sdr

(Una oficina bancària a Coll de Nargó/FS)

Sense concreció

La ministra portaveu, Maria Jesús Montero, no ha concretat si hauran de ser en passejos curts –com s’ha apuntat en les últimes hores- o si hauran d’utilitzar mascaretes. Montero ha apel•lat a la responsabilitat dels adults perquè els menors “compleixin les recomanacions”.

“Es tracta d’un alleujament parcial del confinament però la prioritat és evitar un hipotètic retrocés”, ha insistit la ministra. En aquest sentit, ha recordat que la majoria dels infants fa més de cinc setmanes que estan a casa seva i que, per tant, la possibilitat que contagiïn és “baixa”.