EMERGÈNCIES

Protecció Civil començarà a provar a l'Alt Pirineu i Aran el sistema d'alertes a través de telèfons mòbils.

La prova es realitzarà a la població civil de la vegueria pirinenca el proper 28 de febrer.
Protecció Civil Tremp 1
photo_camera Protecció Civil presenta el seu sistema d'alertes a través de telèfons mòbils a l'Alt Pirineu / govern.cat

Protecció Civil començarà a provar a l'Alt Pirineu i Aran el seu sistema d'alertes a través de telèfons mòbils. Es tracta d'una eina "innovadora i molt útil" que s'utilitzarà en cas d'emergències greus al territori per donar instruccions concretes "al màxim" de població possible "en el mínim temps possible", segons ha explicat aquest dijous en roda de premsa la directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany.

En total es faran quatre proves per testejar el sistema a Catalunya. La primera serà a la la vegueria pirinenca el proper 28 de febrer, entre les 11 h i les 13 h. Aquest mateix dia també es faran proves a la demarcació veguerial de Lleida i entre l'abril i el maig a la resta de territori català.

Protecció Civil Tremp 2
La directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany. amb el delegat del govern, Josep Castells / govern.cat

El missatge que s'enviarà no es tracta d'un SMS sinó d'un missatge emergent de text acompanyat d'un so molt estrident que no finalitza fins que l'usuari prem una tecla. La tecnologia en la qual es basa és coneguda com a 'cell broadcast' i permet enviar aquest missatge a tots els mòbils que es trobin en l'àrea de cobertura de determinades antenes que se seleccionen en funció de la zona on es vol alertar la població. Per tant, el dia de la prova, tots els telèfons mòbils intel·ligents que es trobin a Lleida, l'Alt Pirineu i Aran rebran aquest missatge, que s'enviarà en català, aranès (únicament al territori aranès), castellà i anglès. També el rebran, doncs, els telèfons que en la franja horària d'enviament del missatge, passin per aquest territori, encara que sigui de pas (per exemple, un viatger per carretera o tren que travessi Lleida camí d'un altre territori).

Entre els mesos d'abril i maig es realitzaran altres proves a la resta de Catalunya. A les comarques de les Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i l'Alt Penedès serà el 12 d'abril; a les comarques de Girona i Catalunya Central el 27 d'abril i a les de Barcelona tindrà lloc el 31 de maig.

El sistema està en marxa al territori des de l'1 de febrer, quan la Generalitat va assumir-ne la competència un cop l'Estat va acabar el desenvolupament tecnològic de l'eina que permet l'enviament dels missatges.

Protecció Civil Tremp 3
Protecció Civil presenta el seu sistema d'alertes a través de telèfons mòbils a l'Alt Pirineu / govern.cat

Habiliten una web per oferir més informació sobre el sistema d'alertes

Al web https://interior.gencat.cat/alertesprotecciocivil que s'ha creat per donar informació d'aquest sistema d'alertes de Protecció Civil hi ha tota la informació necessària, com ara quins telèfons reben aquestes alertes de forma automàtica, un tutorial pel cas que calgui configurar-lo (en el cas dels telèfons més antics) i un document de preguntes freqüents per aclarir tots els dubtes sobre el nou sistema.

En un cas real, les alertes que s'emetin hauran d'emmarcar-se en una emergència amb un pla de Protecció Civil de la Generalitat activat. Excepcionalment, es podran emetre alertes on, per la seva urgència, s'aconselli una ràpida difusió entre la ciutadania, en considerar que aquesta difusió pugui reduir l'impacte previsible de l'emergència, encara que no comporti l'activació d'un pla de Protecció Civil.

En general, sempre que s'enviïn, els missatges d'alerta contindran el missatge "Alerta de Protecció Civil" i un text en el qual s'identificarà el tipus d'emergència, la zona concreta d'afectació i les recomanacions a la població, així com l'òrgan que emet l'alerta (Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya – CECAT).