PROTECCIÓ CIVIL

Recorda que demà dimarts, a partir de les 11 hores, sonaran les alertes als mòbils de l'Alt Pirineu i Aran

Si tens dubtes sobre la prova, com configurar el telèfon, etc, entra a la web interior.gencat.cat/alertesprotecciocivil
Protecció civil mòbil 2
photo_camera Protecció civil mòbil 2

Demà dimarts, a partir de les 11.00 hores, es durà a terme a l’Alt Pirineu i Aran, i també a Lleida, la primera de les 4 proves que es realitzaran a tot el territori català per donar a conèixer entre la ciutadania el sistema d’alertes de protecció civil a la població. Són missatges que en cas real, s'enviarien en el curs d'una emergència greu en la que calgués donar instruccions concretes a la població. El sistema està en marxa a Catalunya des de l’1 de febrer, quan la Generalitat va assumir-ne la competència un cop l’Estat va acabar el desenvolupament tecnològic de l’eina que permet enviar un missatge a tots els telèfons mòbils que es trobin en una zona concreta. El missatge que es rep no es tracta d’un SMS, és un missatge emergent de text acompanyat d’un so molt estrident que no finalitza fins que l’usuari prem una tecla. El missatge que es distribuirà el dia 28 indica que és un missatge de prova per difondre aquest sistema de missatgeria. El mes d’abril i maig es realitzaran altres proves a la resta del territori de Catalunya.

El sistema és molt útil ja que permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps. La tecnologia en la que es basa és coneguda com a cell broadcast i permet enviar aquest missatge a tots els mòbils que es trobin en l’àrea de cobertura de determinades antenes que es seleccionen en funció d’on es vol alertar la població. Per tant, el dia 28 de febrer, tots els telèfons mòbils intel·ligents que es trobin a l’Alt Pirineu i Aran i a Lleida rebran aquest missatge, que s’enviarà en català, aranès (únicament al territori aranès), castellà i anglès. També el rebran, doncs, els telèfons que en la franja horària d’enviament del missatge, passin per aquest territori, encara que sigui de pas (per exemple, un viatger per carretera o tren que travessi Lleida camí d’un altre territori).

Protecció Civil mòbil

Al web https://interior.gencat.cat/alertesprotecciocivil que s’ha creat per donar informació d’aquest sistema d’alertes de protecció civil hi ha tota la informació necessària: des de quins telèfons reben aquestes alertes de forma automàtica i un tutorial pel cas que calgui configurar-lo (en el cas dels telèfons més antics), també hi ha un document de preguntes freqüents per aclarir tots els dubtes sobre el nou sistema.

Les 4 proves que es realitzaran a Catalunya es duran a terme els següents dies:

- Comarques de l’Alt Pirineu i Aran i Lleida: 28 febrer

- Comarques de Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i Alt Penedès: 12 d'abril

- Comarques de Girona i Catalunya Central: 27 d'abril

- Comarques de Barcelona: 31 de maig

En un cas real, les alertes que s’emetin hauran d’emmarcar-se en una emergència amb un pla de Protecció Civil de la Generalitat activat. Excepcionalment, es podran emetre alertes on, per la seva urgència, s’aconselli una ràpida difusió entre la ciutadania, al considerar que aquesta difusió pugui reduir l’impacte previsible de l’emergència, encara que no comporti l’activació d’un pla de protecció civil.

En general, sempre que s’enviïn, els missatges d’alerta de protecció civil contindran el missatge “Alerta de Protecció Civil” i un text en el que s’identificarà el tipus d’emergència, la zona concreta d’afectació i les recomanacions a la població, així com l’òrgan que emet d’alerta (Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya – CECAT).

Demà, de cara a saber el resultat d ela prova, es demana que la ciutadania de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran ompli una enquesta breu on line per informar de si s’ha rebut el missatge, en quin idioma i a través de quina operadora. Aquestes dades, anonimitzades, serveixen per comprovar que la prova ha arribat al màxim de mòbils possible. La informació de l’enquesta es troba a l’enllaç: https://arcg.is/1mS58z0

comentaris