La gestió de les escombraries de la Seu no es cedirà al Consell Comarcal de l'Alt Urgell

El grup municipal de Progrés a l'juntament de la Seu d'Urgell va demanar al ple municipal d’aquest dilluns potenciar la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet i rebutjar que s’entregui la seva gestió al Consell Comarcal de l’Alt Urgell o AUGEMA. La moció va ser aprovada amb els vots favorables de tots els grups municipals després de l’acceptació d’unes esmenes presentades pel grup d’ERC.

foto_Ivan_Vigo_i_Òscar_Ordeig
photo_camera Ivan Vigo i Òscar Ordeig, de Progrés.

El grup municipal de Progrés a l’Ajuntament de la Seu es va mostrar satisfet pel posicionament unànime del Plenari a favor de potenciar la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, tot evitant la fusió amb la Mancomunitat del Sud i la cessió de la seva gestió al Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

Segons Progrés, no es pot desmantellar un model d’èxit com la Mancomunitat i perdre’n el control traspassant-lo al Consell Comarcal. Els ciutadans i ciutadanes de la Seu en pagarien les conseqüències, a través d’un augment de quotes i amb un empitjorament del servei de recollida. Progrés va recordar que la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, fou creada el 1981 a iniciativa de l’Ajuntament de La Seu per cinc municipis (Alàs, Montferrer, Ribera de l’Urgellet, La Seu i Valls de Valira). Aquest és un exemple de bona gestió en la recollida selectiva i de defensa del medi ambient, amb nombrosos reconeixements al llarg dels anys. Més de trenta anys després, la Mancomunitat dóna servei a 11 municipis i compta amb diversos equipaments, com la planta de compostatge, la planta de lixiviats, la bàscula, l’abocador i triatge de runa, la recollida d’olis, la deixalleria o la botiga de venda, entre d’altres.

"A més, cal recordar que els ciutadans del municipi de La Seu aporten el 70% dels ingressos de la Mancomunitat. Per tant, Progrés creu que l’Ajuntament ha de tenir capacitat de decisió en el futur de la gestió dels seus residus i de la Mancomunitat", segons Progrés. Durant el plenari, Progrés es va fer ressò de que diversos mitjans de comunicació han anunciat en reiterades ocasions la voluntat de diferents representants polítics de fusionar la Mancomunitat de l’Urgellet i la Mancomunitat del sud de la comarca i traspassar-ne la gestió al Consell. "Aquest fet perjudicaria la solvència econòmica i l’excel·lència en la gestió de residus de la Mancomunitat de l’Urgellet que s’ha forjat als darrers 34 anys", va assegurar Òscar Ordeig. El portaveu del grup municipal a l’Ajuntament, Òscar Ordeig, afirmà que “la nostra Mancomunitat ha acumulat reconeixements, patrimoni i solvència econòmica al llarg de tres dècades. La seva desaparició portaria a un augment de les quotes i a empitjorar el servei de recollida selectiva”.