SALUT MENTAL

El programa Ocell de Foc per al benestar emocional dels joves es consolida a l'Alt Pirineu i Aran

Durant aquest primer any, Ocell de Foc de l'Alt Pirineu i Aran ha atès a un total de 319 joves, dels quals 52 tenen malestar emocional.
Ocell de Foc
photo_camera Primera trobada presencial dels nuclis d'Ocell de Foc de tot Catalunya a Barcelona / Ocell de Foc Alt Pirineu i Aran

Finalitza el primer any del programa Ocell de Foc adreçat per a persones joves de 16 a 30 anys, especialment a les que presenten situacions de malestar emocional, per millorar la seva autonomia personal i facilitar la construcció d'una vida independent. Durant aquest primer any s'ha atès a més de 300 persones repartides en els diferents serveis existents: informació i prevenció en contra de l'estigma de la salut mental i l'abandonament educatiu a la comunitat propera; servei d'atenció grupal al col·lectiu de joves; servei niu de projectes i d'iniciatives juvenils; servei de coaching i assessorament als i les joves i atencions presencials als diferents nuclis d'Ocell de Foc.

Durant aquest primer any, Ocell de Foc de l'Alt Pirineu i Aran ha atès a un total de 319 joves, dels quals 52 tenen malestar emocional. Pel que fa a les insercions laborals se n'han comptabilitzat fins a 14 a diferents empreses i entitats de les comarques participants i 10 retorns al sistema educatiu. I en aquesta línia també s'ha acompanyat a diversos joves que han consolidat dues iniciatives juvenils. Pel que fa a les accions han sigut ben diverses i se n'ha arribat a realitzar més d’un centenar amb impacte directe als joves.

Ocell de Foc dansa Comú de Particulars
 "J-AhO!, qui està boig, tu o jo?", amb les ballarines A. Luluaga, C. Gómez i M. Àlvarez, al Comú de Particulars de la Pobla de Segur / @DeParticulars

Aquestes activitats han sigut diverses i adaptables segons les necessitats de cada comarca. Alguns exemples d'aquestes han sigut les curses de sensibilització sobre la salut mental a l'Alt Urgell i la Cerdanya, l’acompanyament a les iniciatives juvenils a l’Alta Ribagorça, les activitats esportives a la Vall d’Aran, una xerrada sobre la prevenció del suïcidi per a persones treballadores amb col·lectius vinculats a la salut mental al Pallars Jussà, o tallers que consistien a sensibilitzar per la salut mental, el món cooperatiu, l'autoconcepte i amor propi i la resolució de conflictes al Pallars Sobirà, entre moltes d’altres activitats arreu de les comarques.

El programa Ocell de Foc és finançat pel Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat i Economia Social i Solidària. Es va posar en marxa a finals de 2022 i finalitzarà el desembre de 2024. Aquest programa a l'Alt Pirineu i Aran és gestionat per la cooperativa Alba Jussà que actua com entitat coordinadora i les entitats que treballen en xarxa per complir els objectius són Fundació Adis a Cerdanya, Integra Pirineus a l'Alt Urgell, Reintegra al Pallars Sobirà, Alba Jussà al Pallars Jussà, Fundació Antisida de Lleida a l'Alta Ribagorça i Aran Salut a la Vall d'Aran.