28.05.2022 |
Viure als Pirineus

Posen a la venda el poble de Llirt per 749.000 euros

Fa més de mig segle que no hi viu ningú i el que abans era un poble ara és una societat limitada. Estem parlant de Llirt, a l'Alt Urgell, però passa si fa no fa el mateix a molts altres (massa) pobles abandonats del Pirineu: pobles pendents de ser comprats, esperant el miracle, que algú amb diners s'hi fixi i hi faci inversions que recuperin el sentit que ha de tenir un poble. Un miracle que quasi mai arriba. Llirt és avui un nucli sense vida, una SL que té un preu, 749.000 euros..., negociables.

IMG_6166
Molts pobles del Pirineu han caigut abandonats, com Llirt.
Posen a la venda el poble de Llirt per 749.000 euros

Llirt va ser un poble ple de vida. Avui és un paradís per als excursionistes, tal i com explica el geòleg Albert de Gràcia en el seu llibre L'Urgellet i la Seu d'Urgell. El patrimoni i 40 rutes a peu (Salòria, 2014).

"Llirt és un poble situat a 1075 metres d'altitud que pertany al municipi de Valls de Valira. Ja el trobem esmentat l'any 839 i es té constància que el 1880 encara hi havia 5 cases habitades. Per arribar-hi en vehicle s'ha d'agafar una petita carretera que surt al quilòmetre 223,5 de la N-260, a tocar de la cruïlla d'accés a Alàs, en direcció a la Colomina. Un cop en aquesta àrea esportiva privada, podrem continuar preferiblement en tot terreny per la pista que trenca cap a l'esquerra i que després de fer 3 km arriba al poble de Llirt", tal i com explica Albert de Gràcia.

Els actuals propietaris, un grup de socis de Barcelona i de la Seu d'Urgell, el van adquirir fa 15 anys per rehabililar-lo i van necessitar uns altres 6 anys per aprovar el pla d'urbanístic que permet tirar endavant el desenvolupament del poble, al qual s'hi ha de portar aigua i llum, segons publica avui el diari Segre. Ara l'han posat a la venda per un import inicial de 749.000 euros però estan disposats a negociar si hi ha algú que hi estigui interessat.

Com va dir l'historiador Albert Villaró, "el poble de Llirt és com una excrescència mineral damunt la roca: des del riu (segre), amb prou feines es pot distingir".

Posen a la venda el poble de Llirt per 749.000 euros
Comentarios